Autor: Informer.rs

15.11.2023.

22:41

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Posle sastanka Kina i SAD na ivici rata: Bajden pravi azijski NATO, dok Si ide u pohod na Tajvan! (VIDEO)

Kako će taj susret uticati na te dve zemlje, ali i svetsku politiku i da li može da se dogodi sukob između Kine i Amerike, odgovaraju nam na Informer TV politički konsultant Vladimir Dobrosavljević i Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

Aleksandar Mitić iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu ističe da su se godinu dana pre ovog sastanka dogodile ozbiljne tenzije između Kine i Tajvana kome su SAD pomagale, a da je sve to pogoršao špijunski incident, ali i da zemlje moraju da se paze od sukoba zbog Tajvana.

- Moramo da se vratimo na ono što se dešavalo pre godinu dana, kada su se desile ozbiljne tenzije između Kine i Tajvana i onda smo imali američku intervenciju preko pomoći od deset miliona dolara Tajvanu. Imali smo celu eskalaciju koja je iritirala Peking i američke sankcije tehnološkim delatnostima Kine, a dodatno je pogoršalo situaciju incident sa špijunskim balonom. Američki zvaničnici ne smeju da naprave loše procene u vezi sa Tajvanom da ne bi došlo do sukoba, jer Kina želi da pripoji Tajvan i ima najjaču mornaricu na svetu, ali i jača vojsku na sve načine - kazao je Mitić. 

Informer

Prema rečima našeg gosta Džo Bajden nije do sada menjao anti-kinesku politiku, ali da sada menja stav zbog potencijalnih sukoba u Aziji, kao i da američki predsednik želi da ujedini azijske zemlje u indo-pacifički NATO.

- Neki pripadnici političke scene su izjavili da Džo Bajden mora da bude čvršći, a ne da gradi mekše odnose sa Si Đinpingom. Koliko god Bajden obećavao da će promeniti odnose sa Kinom, ali to se nije promenilo, a to dokazuju prethodne godine vlasti i njegov tim koji je anti-kineski nastrojen. Američki interes je da se u kineskom moru ne otvori novi sukob i žarište. Amerika je prestala da bude dežurni svetski policajac i stavila je koncentraciju na upravljanje glavnim svetskim putevima i bitnim geopolitičkim oblastima - tvrdio je Mitić i dodao:

- Bajden je šatro diplomatijom Koreju i Japan uspeo da spoji i od svih tih zemalja u Aziji, Amerika želi da napravi azijski ili indo-pacifički NATO i na taj način vlada i tim delom sveta - zaključio je Mitić. 

Politički konsultant Vladimir Dobrosavljević govori o tome da obe strane pokazuju spremnost da njihove zemlje krenu opet da sarađuju, a da je Kina pristala na sastanak zbog trenutnih kriza u svetu.

- Obe strane pokazuju spremnost da njihove zemlje krenu opet da sarađuju. Krize u Ukrajini i pogotovo Bliskom istoku utiču na Kinu, jer imaju velike investicije na Bliskom istoku, jer dosta nafte sa bliskoistočnog predela uvozi upravo Kina i moguće da je zato došlo do sastanka Kine i SAD - rekao je Dobrosavljević.

Informer

Naš sagovornik kaže i da je Kini potrebna otvorena ekonomija i da su Iran i Saudiska Arabija veliki ekonomski partneri Kine, ali i saradnici SAD.

- Kini je potrebna otvorena ekonomija i mnogo više saradnika i ekonomskih partnera nego što ih ima sada. Iran je ključna tačka Kine, jer uvoze više od 80% gasa odatle, ali je potpisala bitne sporazume sa Saudijskom Arabijom, a obe zemlje su partneri SAD - objasnio je Dobrosavljević.