17.11.2023.

12:22

Foto: Informer

TV

Epidemija HPV virusa vlada u svetu! Najbolji specijalista za ovu bolest objasnio kako sprečiti rak grlića materice!(VIDEO)

Specijalista ginekologije i akušerstva Igor Jeremić je specijalizovao HPV virus i bavi se njme više decenija.

-O HPV virusu znam mnogo. Ono što sam znao pre dvadeset godina mnogo se razlikuje od onoga što znam sada. Problem je u tome što naši lekari rade po principu od pre deset ili petnaest godina. Zato imamo ovoliki broj žena sa rakom grlića materice. Iskustvo lekara je najbitnije, ako izbacimo iskustvo, medicina više ne postoji- rekao je doktor Jeremić.

Informer

Igor Jeremić

Doktor ističe kako njegove pacijentkinje kod njega dolaze ciljano.

-Uloga lekara i njegovog znanja je ključna. Papa test u 70 do 80 posto slučajeva je normalan iako postoji HPV virus. Ako čekamo da papa test bude loš, onda rizikujemo da devojka dobije rak grlića materice. Čekanje loših nalaza papa testa je potpuno pogrešno. Lekari se danas više bave kondilomima, a ne karcinom grlića materice. Pacijentkinja može da živi sa HPV virusom celoga života bez ikakvih posledica, a može da se desi da mesec dana nakon zaražavanja oboli od raka grlića materica. Kada se uradi intervencija na grliću, u 90 posto slučajeva žena se potpuno leči. Ipak, nije nemoguće da se ta pacijentkinja ponovo zarazi jer je HPV polno prenosiva bolest. Majka može da prenese ovaj virus i na plod. Ja sam jedini lekar na svetu koji drži predavanja o HPV virusu u toku trudnoće- naveo je Igor Jeremić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: