17.11.2023.

12:37

Foto: Informer

TV

Pripremite automobil za zimske uslove! Evo šta je potrebno za sigurnost vozača i svih učesnika u saobraćaju! (VIDEO)

Mnogi sitni kvarovi ili dotrajali delovi, koji se često zapostavljaju i guraju u drugi plan, isplivaju na površinu kada dođe hladno vreme. 

Boris Ćorović iz Asocijacije uvoznika vozila i delova ističe da je od svega najvažnije da automobil bude ispravan.

Informer

Boris Ćorović

-Bitno je da u zimskim mesecima imamo zimske gume koje su ispravne. Trebalo bi koristiti kvalitetnije gorivo ako su u pitanju dizel automobili. Zimi može da se desi brava da zaledi, puknu brisači, ali može doći i do oštećenja šoferšajbne. Automobile najviše uvozimo iz zemalja zapadne Evrope zato što je tu najbolja ponuda. U državama zapadne Evrope postoji kultura redovnog servisiranja. U Srbiji ima svega 17 posto novih automobila i čak 83 posto polovnih automobila- naveo je Ćorović.

Miodrag Piroški sa portala "Vrele gume" objašnjava kako treba održavati automobil u zimskim uslovima.

Informer

Miodrag Piroški

-Kada zazimi, sve treba da bude pri ruci. Treba obratiti pažnju da se automobili odlede na pravi način. Nikako ne treba odleđivati toplom vodom. Takođe, akumulator je veoma bitan. Ono što je najvažnije, treba povećati pažnju u saobraćaju i voziti oprezno. Prosečna starost uvezenih polovnih automobila je oko devet godina, a kilometraža je uglavnom lažirana. Nekom automobilu je mnogo 100.000 kilometara, a neki su dobri i posle 300.000. Ja lično nikada ne bih kupio automobil koji je prešao više od 100.000 kilometara- naveo je Piroški.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: