18.11.2023.

13:24

Foto: Informer

TV

Astrolog može da vam predvidi sudbinu? U davna vremena usluge vidovnjaka koristili su carevi i kraljevi! (VIDEO)

Reč horoskop ili “onaj koji pokazuje sate” predstavlja u stvari mapu nebeskog svoda u trenutku rođenja na odeđenom mestu na planeti Zemlji. Nazivamo ga takođe natalni horoskop na osnovu koga astrolozi tumače karakeristike ličnosti i mogućnosti date osobe. Pored astrologa, ljudi često posećuju takozvane vidovnjake za koje se veruje da imaju moć pronicanja u prošlost ili budućnost. Ta, navodno paranormalna sposobnost, omogućuje viđenje osoba i događaja koji su prostorno i vremenski udaljeni. Nauka nije uspela empirijski verifikovati takve sposobnosti, pa one i dalje ostaju u sferi praznovjerja.

Astrolog Dušan Cincović objasnio je da se astrologija zasniva na hiljadugodišnjem iskustvu.

Informer

Dušan Cincović

- Astrologija se bazira na astronomskim podacima. Drevni narodi su gledali u zvezde golim okom. Bez obzira da li sada neko veruje u astrologiju ili ne, ne može da se kaže da dobar astrolog ne može da da puno kvalitetnih informacija o svim potencijalima osobe. Ranije su ti astrolozi i vidovnjaci funkcionisali i njihove usluge koristili su kraljevi i carevi. Tim ljudima na vlasti tako se omogućavalo da budu uspešniji i da ostanu što duže na vlasti- naveo je Dušan Cincović.

Astropsiholog Ana Rakić Đuričić navela je da jako važno praviti razliku između ličnog horoskopa, lične natalne karte i horoskopskog znaka.

Informer

Ana Rakić Đuričić

-Astrolozi pripadaju određenim školama i teorijama. Jedna grupa će reći da natalni horoskop govori o tome koliko je sudbinu moguće iščitati iz natalne karte. Važno je kojoj astrološkoj struji pripada astrolog. Postoji grupa astrologa koja će reći da je sudbina određena do neke mere. Drugi će reći da nije. Suštinski, to je naša vera u sudbinu. Mislim da sudbina jeste determinisana. Kao psiholog smatram da treba raditi na jačanju volje. Imamo razne slučajeve poznate u javnosti gde je analiza horoskopa ukazivala da će se nešto desiti. Iako su dobijali najave, to se desilo. Oni to nisu izbegli. Ima divna poslovica: Nemoj da viriš kroz ključaonicu ako ćeš sa druge strane dobiti informacije koje će te uznemiriti- navela je Ana Rakić Đurkičić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: