Autor: Informer.rs

21.11.2023.

12:39

Foto: Informer

TV

Šah mogu igrati deca od četiri godine! Počela nova sportska inicijativa za decu! (VIDEO)

Direktor Arena Channels Group Nebojša Žugić istakao je da u vreme kada su deca okrenuta igricama i mobilnim telefonima, cilj kampanje da razvije njihovu motoriku.

- Juče je bio Svetski dan prava deteta i mi u tom duhu podržavamo niz akcija za promociju sporta među decom i omladinom. Napravili smo atletske igre na Novom Beogradu gde je učestvovalo 600 dece. Radost dece kada su saznali da će od nas dobiti sportsku opremu nas je motivisala da pokrenemo kampanju "Moje pravo da biram sport". U vreme kada su deca okrenuta mobilnim telefonima i igricama mi nastojimo da razvijemo njihovu motoriku i apelujemo na nove generacije - rekao je Žugić.

Informer

Predsednik Šahovskog saveza Beograda Andrija Jorgić naveo je da su naši šahisti prvi put osvojili medalje posle više od tri decenije i da sa šahom mogu početi deca uzrasta od četiri godine.

- Ovo je prva osvojena medalja u šahu nakon više od tri decenije, pratio sam takmičenje onlajn sve vreme. U početku nam je krenulo loše, ali smo posle krenuli ofanzivu i osvojili srebrnu, a potom i zlatnu medalju. Šah ima bogatu tradiciju koja je bila zapostavljena zbog popularnosti drugih sportova, cilj nam je da šah vratimo u škole kao fakultativni predmet. Nije poenta da sutra svi igraju šah, nego da preko njega razvijaju interese ka drugim branšama u životu. Donja granica za igranje šaha bi bila od četvrte godine - rekao je Jorgić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: