21.11.2023.

18:14

Foto: informer printskrin

TV

Sve je više IT-jevaca, a sve manje dobrih majstora! Evo koja zanimanja su najisplativija u Srbiji! (VIDEO)

Profesor Borko Petrović javio se u stuio Informera putem vajbera i tom prilikom rekao svoje mišljenje o tome šta je najprofitabilnije.

-Ja nekako nisam tip čoveka koji razmišlja samo o zaradi, niti tome učim svoje đake. Ne smemo putovanje i istraživanje o tome ko smo mi ne sme biti definisana ciljem i tome koliko ćemo sutra zarađivati. Mi smo samo neke brojke, neka merila, neke statistike, a gde smo mi tu kao ljudska bića. Tome učim i svoje đake. Naša profesija je majka svih profesija. Ko god da budu oni, treba da budu srećni i zadovolni onim što rade. Ne treba juriti za novcem. Novac nije sve. Ja volim da uđem u učionicu, da zajedno spašavamo svet kreativnošću, u tome je spas čovečanstva. Nikada nisam jurio za novcem. Radio bih ovaj posao i za manje para nego što sad zarađujem- rakao je Petrović.

Profesor smatra da posao ne treba tražiti na osnovu toga koliko novca zarađujemo, već koliko će nas ta profesija u budućnosti usrećiti.

Informer

Borko Petrović

-Kad nešto želiš i sanjaš o tome, shvatiš na kraju da sve te stvari nisu presudne. Jurenje grlom u jagode nije presudno. Ja sam dobijao razne nagrade, pa šta to znači? Ja sam isti sutradan kao što sam i bio. Borim se kao svaki čovek na svetu. Trenutni je trend da sve više dece želi da se bavi IT-jem. Ima mnogo učenika u našoj školi koji žele da to postanu. Poznajem mnogo ljudi koji rade u IT sektoru i zadovoljni su svojim platama. I roditelji su zadovoljni time. To je zanimanje koje će najpre zaraditi uloženo. Osim toga, postoji mnogo mogućnosti za napredak i za bolju platu, za razliku od moje profesije. Smaram da će u budućnosti najvše nedostajati zanatlije: vodoinstalateri, obućari i slično. Imamo veliki odliv zanatlija u inostranstvo. To najviše primećujem i to mi najviše smeta. Prava je retkost naći dobrog majstora za bilo šta što vam je potrebno u kući. Živimo u svetu hiper produkcije gde je lakše baciti kuhinju ili baciti cipele i kupiti nove, nego pozvati vodoinstalatera ili majstora- ispričao je Petrović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: