23.11.2023.

12:10

Foto: Informer

TV

Prekomerna upotreba antibiotika postaje sve veći problem! Kako da racionalno koristimo ovaj lek? (VIDEO)

Ukoliko se ne preduzmu i adekvatno sprovedu mere racionalne upotrebe antibiotika, procenjuje se da će u svetu godišnje 10 miliona života biti u riziku. Ovo je svetski zdravstveni problem čije rešavanje mora da bude jedan od prioriteta svakog zdravstvenog sistema.

Rukovodilac Službe za medicinsku mikrobiologiju KBS Snežana Jovanović objasnila je da je zabrana prodaje antibiotika uvedena još davnih dana.

Informer

Snežana Jovanović

- Ne možete doći do njih bez recepta. Mikroorganizmi se menjaju i izbegavaju ono čime delujemo na njih. Neracionalna upotreba antibiotika predstavlja njihovo korišćenje za viruse, a ne za bakterije. Vrlo često, ukoliko znamo uzročnika neke infekcije, desi se da se ne prepiše antibiotik šireg raspona delovanja- navela je Snežana Jovanović.

Ona je dodala da rezistencija može da se javi kod bilo koga od nas.

- Možda pacijent zbog dugih oboljenja koje ima ne može da dobije antibiotike. Posebne grupe pacijenata su stariji, oboleli od kardio-vaskularnih bolesti. U toku poandemije, bilo je preko 80 posto pacijenata koji su primali antibiotike. Znamo da je kovid virus. Prekomerna upotreba antibiotika postoji u svetu. Značajno je da ljudi počnu da misle na rezistenciju. Mi imamo bakterije koje su deo fiziološke flore koje su rezistentne. Nije problem samo u preteranoj upotrebi, nego i u pogrešnoj upotrebi antibiotika- rekla je Snežana Jovanović.