Autor: Informer.rs

23.11.2023.

22:17

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Ništa od primirja na Bliskom istoku?! Amerika uvlači u rat Iran, jer Izrael ne namerava da stane! (VIDEO)

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša kaže da je prekid vatre i primirje dobra vest, ali i da Amerika želi da uvuče i Iran u ovaj rat, kao i da će Džo Bajden ispaštati zbog podrške Izraelu.

- Dobra vest je što je prekinuta vatra i da je došlo do primirja u pojasu Gaze. Ovaj rat je samo nastavak onoga što se dešava već 70 godina, ali dobro je što je došlo do razmene ljudi i taoca. Ovde je zapravo ideja Amerike da se u rat uvuče i Iran, kao što je i u sukobu u Ukrajini, ideja tih planera da se uvede i Poljska u taj sukob. Džo Bajden će itekako ispaštati zbog podrške Izraelu u ovom ratu - tvrdio je Beriša.

Informer

Demo Beriša

Prema rečima Beriše Iran će se gotovo sigurno uključiti u sukob u Izraelu, jer sve ukazuje na to, kao i da se ta zemlja sprema već duže vreme na rat.

- Izrael pokušava da očisti ceo pojas Gaze od Palestinaca i cilj predsednika Netjanjahua je da sprovede do kraja svoju ideju čišćenju pojasa Gaze. Iran će se gotovo sigurno uključiti u sukob u Izraelu, jer sve ukazuje na to, a i ta zemlja se sprema već duže vreme na rat - zaključio je Beriša.

Zoran Spasić iz Centra za međunarodnu i bezbednosnu politiku ističe da je sukob u pojasu Gaze osetljiv i da se preliva na ostale zemlje Bliskog istoka.

- Vidimo u svetu ogromne geopolitičke promene, vidimo da je ovaj sukob u Gazi osetljiv, jer se preliva na ostale zemlje Bliskog istoka. Prvi korak je ovo primirje koje se dogodilo, ali potrebno je trajno rešenje za prestanak sukoba - kazao je Spasić.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da se arapski svet ujedinio pojavom sukoba u pojasu Gaze, kao i da je rešenje za sukob dogovor između Izraela i Palestine.

- Vidimo da je ovaj sukob u pojasu Gaze ujedinio arapski svet gde su Iran, Turska i Liban ujedinjeni u stavu o ratu u Izraelu. Rešenje je trajni dogovor između Izraela i Palestine i formiranje dve posebne države - rekao je Spasić.