30.11.2023.

13:02

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Droga za silovanje hara Srbijom! Hemičari napravili slamčicu koja je detektuje! (VIDEO)

Koristi se obično da omami žrtvu, tako što se sipa u piće, a mete su uglavnom devojke. Bez boje, mirisa i ukusa je, a osoba koja je konzumira ničeg se ne seća.

Hemičar Mladen Nikolić smatra da javnost treba da bude zabrinuta, ali ne i da širi paniku.

Informer

Mladen Nikolić

- Ministarstvo zdravlja je vodilo tu kampanju da ne pijete piće koje je već otvoreno i da ne ostavljate piće bez nadzora. Supstanca nema boju, miris ili ukus. Treba biti oprezan. Dosta je teško kupiti kod nas tu drogu i dileri ne vole da je prodaju. Stranci dođu u Beograd na dva dana. Ode u klub i sipa devojci u piće. Vi se od te droge ne onesvestite, već bauljate. Obično trojica, četvorica siluju devojku nekoliko sati, sednu na avion i odu. Mi smo razvili jednu zanimljivu stvar, a to su cevčice za piće. Ovde je u tu cevčicu ubačen indikator za ovu drogu. Ukoliko vam je neko ubacio drogu u piće, cevčica automatski postaje plave boje. Svi klubovi sada imaju video nadzor, prema tome tog nekog je jako lako uhvatiti. Ovo nisu klasični silovatelji. Klasične silovatelje uzbuđuje njeno odbijanje, a ovde toga nema. Ovo je neka najniža kategorija bića koje ne želim ni da nazovem muškarcima - rekao je Nikolić.

Psiholog Bojana Šlajmer smatra da ove supstance diluju poremećene ličnosti.

Informer

Bojana Šlajmer

- Kod graničnih poremećaja ličnosti vi imate crno-belo gledanje na stvari. On će danas to učiniti, a sutra će imati potpuno poricanje da je ikada tako nešto uradio. Važno je naglasiti da se dešavaju bitne promene u centralnom nervnom sistemu pri konzumaciji tih hemijskih supstanci. Kada ste uneli tu hemijsku supstancu, vi gubite racionalnost i taj segment koji je značajan za odlučivanje. Imate distorziju mišljenja i mogu se desiti poremećaji u govoru. Imate oskudne koordinacije pokreta. Čini vam se da vladate svojim telom, ali kad vas neko posmatra, sve je suprotno. Psihoaktivna supstanca vlada vama. Vi možete da imate halucinacije u vidu dodirnih, vidnih i čulnih halucinacija. Jednom kada uzmete drogu, ta informacija se utiskuje i to utiče na impulsivno ponašanje. Nakon svih tih faza može da se desi i agresivno ponašanje. Kada pričamo o drogi za silovanje jeste da vas neko suptilno navodi da to konzumirate, što je takođe vid silovanja - rekla je Bojana Šlajmer.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: