Autor: Informer.rs

01.12.2023.

10:44

Foto: informer/reuters

TV

Sergej Lavrov u Skoplju otkrio slom OEPS-a! Šajn: OEPS je uništen bombardovanjem Jugoslavije i otimanjem Kosova! (VIDEO)

Publicista Drago Delić istakao je kako Sergej Lavrov u Skoplju govori o tome kako je OEPS u krizi, zbog toga što je Evropa postala kolonija i običan izvršitelj interesa SAD.

- Značajno je što Segej Lavrov može da dođe u Severnu Makedoniju jer u Srbiju nije mogao zbog zabrane preleta. U današnjoj diplomatiji odsutna je vladavina prava, a dominantna je politika sile. Rusija je morala da izabere da zaštiti svoj narod u Donbasu morala da pokrene napad, jer bi Ukrajina ušla u NATO. Lavrov je juče na samitu OEPS-a rekao kako je samo OEPS u krizi, zato što je Evropa postala kolonija koja nema hrabrost da vodi svoju politiku i postala je samo izvršitelja za SAD. Pored toga Lavrov je podsetio na ilegalno bombardovanje Srbije navodeći kako su oni ti koji su oduzeli KiM - rekao je Delić.

Informer

Pukovnik u penziji Milorad Đošić naveo je da su Marks i Engels govorili da Srbe treba uništiti i da se Zapad i dan danas pridržava takve spoljne politike kada su Srbi u pitanju.

- Srbi sa Bugarima imaju teška iskustva u 20. veku, kada ih je Ruski diplomata pitao kako tako okreću leđa komšijama, oni us rekli da se postavljaju u skladu sa trenutnom situacijom. Marks i Engels su još u svoje vreme govorili da Srbi nisu bitni i da ih treba uništiti, čega verujem da se Zapad pridržava - rekao je Đošić.

Informer

Dopisnik Politike Željko Šajn izjavio je da Sergej Lavrov krizu u Ukrajini i Bliskom istoku poredi sa NATO bombardovanjem u Jugoslaviji i kršenjem međunarodnog prava od strane Zapada.

- Danas se završava konferenija OEPS-a, izabran je novi predsedavajući ono što je najvažnije jeste da je ministar Lavrov doputovao i da je ostavio indirektnu poruku da će do pregovora doći sa Zapadom samo je pitanje vremena. Lavrov je krizu u Ukrajini i Bliskom istoku uporedio sa bombardovanjem Srbije kao kršenje međunarodnog prava i kao momenat kada je OEPS izgubio snagu. Lavrov nije mogao doći u Skoplje kao što ni Bajden ne bi mogao doći u Kijev da nije dogovora između SAD i Rusije - reko je Šajn.

Celu emisiju možete pogledati u videu: