Autor: Informer.rs

02.12.2023.

08:59

Foto: Informer

TV

Kurtijeva lažna država hoće da pravi svoju crkvu! Šiptari bi da prisvoje srpsku baštinu kao svoju (VIDEO)

Miloš Garić sa portala Kosovo onlajn naveo je da se trenutno odigrava proces "kosovizacije" u cilju brisanja srpskog postojanja sa područja Kosova i Metohije.

- Ovo je samo jedan u nizu od dugih pokušaja Albanaca da prisvoje srpsku baštinu kao svoju. Prvo su imali talas rušenja crkava i drugih simbola srpske kulture 2004. godine i direktnih napada na našu pravoslavnu crkvu kao instituciju. Međutim kad su videli da te metode neće proći kod njihovih Zapadnih prijatelja, onda su pokušali to albanizacijom regiona i pokušajima da uđu u UNESKO. Sada imamo tu fazu otimanja kulture i imovine u pokušaju "kosovizacije" kad albanizacija nije uspela. Sada oni hoće da te baštine preko lažnih sveštenika oduzmu u pokušaju da obrišu srpsko postojanje na KiM, jer Albanci nemaju to istorijsko prisustvo u regionu, već su se naseljavali kada su Srbi bežali pred terorom. Ako su to zaista albanski kulturni spomenici, zašto ih nisu čuvali za vreme Osmanskog perioda nego su pljačkali i uništavali manastire - rekao je Garić.

Informer

Garić je dodao kako se Albanska pravoslavna crkva ogradila od delovanja Nikole Džufke i da je njima već dugo poznat kao prevarant i da se sve ovo trenutno dešava uz Kurtijevo odobrenje.

- Nikola Džufka je prevarant i lažni predstavnik lažne crkve, koja ne postoji. Albanci ne znaju šta će sa crkvama, jer svi ti albanci koji su se tamo slikali uopšte nisu hrišćani. Albanska pravoslavna crkva koja je autokefalnost dobila uz pomoć SPC krajem 19. veka se ogradila do Džufke tvrdeći da je i njima poznat kao prevarant. Sa sigurnošću možemo tvrditi da se ovo dešava uz Kurtijevo odobrenje, jer nije moguće da bi se ovakvo nešto dešavalo bez njegovog znanja - rekao je Garić.

Celu emisiju možete pogledati u videu: