Autor: Informer.rs

02.12.2023.

13:40

Foto: Shutterstock, Peđa Milosavljević

TV

Hrkanje dovodi do razvoda! Hrkači mogu stradati od šloga ili moždanog udara! (VIDEO)

Psihoterapeut Sandra Bjelac istakla je da hrkanje može biti okidač za razvod ukoliko već postoje duboki problemi u bračnom odnosu ili komunikaciji između partnera kada je to neophodno.

- Do razvoda braka dolazi zbog drugih problema, ali hrkanje može biti kap koja je prelila čašu u neadekvatnom partnerskom odnosu. Hrkanje dovodi do gojaznosti i može se osećati umorno, nesigurno i izuzetno nadražljivo. Da bi se pomoglo partneru, on sam mora da izrazi želju da mu se pomogne, ukoliko su brak i komunikacija dobri ta neprijatnost može biti promenjena, ako partner ima volju. Ako je brak prepun loših odnosa ili manjka komunikacije hrkanje svakako može biti okidač za razvod - rekla je Bjelac.

Informer

Pulmolog i alergolog dr. Tatjana Radosavljević obrazložila je da statistički muškarci više hrču nego žene i da hrkanje vodi ka ozbiljnijim problemima poput šloga i ozbiljnih endokrinih bolesti.

- Hrkanje može biti nasledno ali obično evoluira u stanje koje se zove slip apnea, što su prekidi disanja tokom spavanja, što može voditi šlogovima, gojaznosti i moždanom udaru. Hrkači koji se bude umorni ili se naglo ugoje kao i oni koji ustaju tokom noći to svakako mogu lečiti medicinskim pomagalima. Statistički više hrču muškarci i to zaista može voditi endokrinim i drugim oboljenjima. Interesantno je pomenuti da deca koja hrču mogu bolovati od prekida disanja, a 2% dece to prenese dalje u život i rizikuje dublje probleme. Hrkači imaju problem što veliki broj njih ne zna da hrče, a kratki prekidi u hrkanju kad mislite da je prestalo to znači da je osoba prestala da diše - rekla je Radosavljevićeva.

Celu emisiju možete pogledati u videu: