06.12.2023.

12:50

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Mamini sinovi i tatine ćerke! Evo odakle potiču ovi ustaljeni obrasci! (VIDEO)

Majke su stvarno imenice koje nemaju zamenicu na ovoj planeti, a samo pravi očevi mogu biti tate. Učite decu da rastu do skromnosti i pazite kojim putem kroz život idete, jer deca, bilo ćerke ili sinovi, neće slušati toliko vaše reči, koliko će kroz život pratiti vaše stope.

Urednik Informera Vladimir Tomković smatra da su te sintagme potekle iz naše kulture.

Informer

Vladimir Tomković

- Ja to više laički govorim. Ono što se meni čini je da je to malo do naše kulture i našeg pogleda na svet. Muška deca moraju da nasleđuju od očeva tu zaštitničku funkciju. Od dečaka se više očekuje da budu samostalniji u nekim životnim situacijama i da se ponašaju samostalnije. Odatle dolazi taj izraz mamin sin ako se možda više oslanja na pomoć majke. Devojčice gledamo da budu zaštićene i ušuškane. Njih mnogo više razmazimo. Ja sam popustljiv. Ona sada ima četiri godine. Prve tri godine sve je moglo, ona je bila mala... U poslednjih pola godine sam počeo da postavljam granice i da budem malo stroži. Apslolutno postoji manipulacija. Počevši od mimike lica, do toga da sve što joj se ne dopada kaže: više te ne volim, više ti nisam ćerka i slično - rekao je Vladimir Tomković.

Psiholog Ljiljana Maldaner navodi da postoje geni koji određuju određene intelektualne sposobnosti.

Informer

Ljiljana Maldaner

- Na kraju krajeva, muškarci su više skloni logici, a žene su razvijenije na intuitivnom nivou. Nisam za to da se dečacima govori da ne treba  da plaču. Postoji momenat mame i sinova. Ono što je mnogo važnije je uloga tate. Tata primerom uči sina kako sa ženom treba da se ponaša. Prvi odnos oca i ćerke je onaj gde devojčica uči kako muškarac treba muškarac prema ženi da se ponaša. Kasnije to mnogo utiče. Jako je često da se vezujemo za negativne stvari koje su nam poznate. Mnogo češće partnere biramo po negativnom nego po pozitivnom, jer nam je pozitivno nepoznato. Kod anksioznih ljudi imamo problem kada dođe do toga da je sve u redu. U takvoj situaciji oni ne znaju šta će. Često majke od svojih sinova prave partnere i to je greška. Tu se misli na emotivnu zadršku. Smatra se da je on tu da zaštiti majku. Imamo često taj problem da majka ne pušta dete da se osamostali. Kada je majka previše zaštitnički nastrojena, dolazi do problema - rekla je Ljiljana Maladaner.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: