Autor: Informer.rs

15.12.2023.

10:38

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Svetski, a naš! Andrej je prvi Srbin koji je osvojio Svetsko prvenstvo u kartingu! (VIDEO)

Svetski prvak kartinga Andrej Petrović naveo je da su svi vozači Formule 1 počeli sa kartingom i kako mu je san da se i on u to upusti jednog dana.

- Slučajno sam počeo da vozim karting preko drugara i od tada nisam prestao. Srbija ima samo jednu stazu za treniranje kartinga i bilo mi je ostvarenje sna što sam prvi Srbin koji je postao prvak sveta u poređenju sa Velikom Britanijom gde je to ozbiljnije. Voleo bih da počnem da vozim i formulu čiji test ću imati u Bahreinu gde sam i osvoji pehar. Svi vozači Formule 1 su počeli sa kartingom i san mi je da se i ja u to upustim u to. Imao sam priliku da se trkam u Rusiji gde sam osvojio prvo mesto, a plasman za svetsko prvenstvo sam postigao na regionalnom šampionatu. Ponekad je nam je teže, jer karting montiramo nas dvojica za razliku od drugih koji imaju tim mehaničara - rekao je Petrović.

Informer

 

Andrejev otac Srđan Petrović istakao je da on vrši ulogu mehaničara i inženjera za Andrejevo vozilo i da se roditelji plaše da puste svoju decu na karting, jer im sport deluje opasno.

- Nas dvojica smo tim, jer sam mu u isto vreme trener i mehaničar. Karting je dosta skup i zahteva tim mehaničara, tehničara i inženjera, ali sve te uloge pokrivam ja kako bi pomogao Andreju. Roditelji se plaše da svoju decu puste na karting, jer je brz sport i sa strane roditeljima deluje opasno, jedina staza za trening je na Adi Huji i karting kao sport nije mnogo zastupljen u Srbiji - rekao je Srđan.

Celu emisiju možete pogledati u videu: