22.12.2023.

16:50

Foto: Maša Banđur

TV

Ovaj čovek posetio je Hilandar čak 76 puta! Evo koje savete je čuo od svetih otaca! (VIDEO)

Nenad Andrić "Svetogorske staze" smatra da se hodočašće najbolje doživi kada se hoda. On ističe da uvek sretne nekog monaha, što je zapravo i draž obilaska Svete Gore pešice. 

-Obišao sam sve ono što je značajno. Ostale su samo finese. Tamo se oseti neverovatna blagodet. Čim odete sa Svete gore, odmah imate želju da se vratite nazad. To je neverovatno. Prvi put sam otišao kao turista pre petnaest godina. Tada nisam bio oduševljen ni prijemom ni atmosferom. Tek kasnije sam shvatio zašto je to tako. Tek kada sam drugi put otišao, shvatio sam suštinu i od tada se stalno vraćam. Prva srpska bolnica nakon Studenice bila je u Hilandaru. Prvi tragovi pismenosti nađeni su na Svetoj Gori. Mnoge stvari koje su bitne za nas Srbe počele su u Hilandaru - rekao je Andrić.

On je posebno istakao manastir Svetog Pantelejmona.

Informer

Nenad Andrić

-Manastir Svetog Pantelejmona je značajan za Srbe. Tu se zamonašio Sveti Sava. Ima veza između Srba i Rusa. To je poseban doživljaj. To rusko pojanje zvuči kao da anđeli pevaju. To je neverovatna energija i neverovatni monasi. Tamo se ništa ne sređuje, to je sve novo. Ipak, trpeza je skromna, ležajevi su tvrdi. Unutar samog manastira zabranjeno je snimanje i slikanje - ispričao je Nenad Andrić.

On je podelio svoje iskustvo sa monasima koji po nekoliko desetina godina provode u svojim kelijama.

-U tom delu Svete Gore su najtvrđi podvižnici. Tamo ne može svako da opstane. Oni su sami. Nisu stalno u molitvi. Uče jezike ili nešto drugo što je vezano za njegovo duhovno napredovanje. Njima jednom mesečno spuštaju vodu sa vrha Atosa. Što se hrane tiče, njima ne treba mnogo. Njih ne zanima šta je dvadeset metara izvan njihove kelije. Oni nisu sami, već žele da se očiste od greha i da budu sa Gospodom. U svetu ljudi rade različite stvari jer nemaju Boga u srcu - ispričao je Andrić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: