10.01.2024.

12:59

Foto: Informer

TV

U Srbiji više od 1000 obolelih od velikog kašlja! Prvi simptomi liče na prehladu! (VIDEO)

Novinarka Jovana Matjašević boji se da smo već prešli polovinu kada možemo da se izvučemo.

-Imamo i koronu i virus. Veliki kašalj udara na decu. Zaražen je veliki broj dece, a to se menja iz nedelje u nedelju. Stručnjaci se boje da će epidemija doći do vrhunca kada prođe raspust. Mislim da je situacija i te kako zabrinjavajuća. Kašalj je uporan i dosadan i može da traje do tri meseca. Ne pomažu ni antibiotici ni sirupi. Može doći i do gušenja i do kratkog daha. U pitanju je suv kašalj, može doći do zviždanja u plućima. Najopasnije je deci u vreme spavanja- rekla je Jovana Matijašević.

Informer

Jovana Matijašević

Ona je dodala da najveći problem predstavlja to što bebe ne možemo da zaštitimo.

-Ne možemo da im damo neku terapiju, a često su u kontaktu sa starijom braćom i sestrama. Male bebe stradaju baš zbog tog narušenog imuniteta. Zaraza se vrlo brzo širi, što je jako opasno. Svake godine je sve gore. Nikada nismo imali tridemiju. Tridemija je udruženje tri virusa: grip, korona, virusi, a na sve to dodajemo i veliki kašalj. Poražavajuće je da vam se u 21. veku vraća takva bolest. Uzrok tome je nedovoljno vakcinisane dece. Korona takođe, nikako da se iskoreni. Na dnevnom nivou imamo 300 zaraženih- rekla je naša novinarka.

Pedijatar Saša Milićević istakao je da veliki kašalj nije iskorenjena bolest, iako se dugo smatralo da jeste.

Informer

Saša Milićević

-On se javlja svake godine, a na svake četiri godine javlja se u većem intenzitetu. Na teritoriji Beograda proglašena je epidemija. Najviše ga ima u periodu adolescencije i kod dece. Ako kašalj traje duže vreme, verovatno je veliki kašalj. Vrlo važno je to zacenjivanje, toliko da dete ne može da udahne. Treba imati u vidu da to ne počinje odmah. Prvih sedam dana dete ima temperaturu i opšte loše stanje. To ponekad zavara roditelje. Postoje odlični lekovi, a terapija traje od pet do deset dana. Ipak, jako je važno da se bolest otkrije na vreme- rekao je pedijatar.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: