Autor: Informer.rs

11.01.2024.

12:23

Foto: Masha Bandjur, shutterstock

TV

Plaše se samoće! Psihoterapeut otkriva uzroke straha od napuštanja! (VIDEO)

Psihoterapeut i defektolog Ivana Sindić istakla je da u detinjstvu kada je dete zapostavljeno od strane roditelja, ono prvo polazi od zaključka da sa njim nešto nije kako treba.

- Strah od napuštanja korene vuče iz detinjstva od roditelja koji nisu fizički ili emotivno prisutni u životu svog deteta. Kada dete bude zapostavljeno ono polazi od zaključka da sa njim nešto nije kako treba i to uverenje ga kasnije prati kroz život. Roditelji moraju detetu da daju strukturu u vidu emotivne zaštite. Ako su roditelji emotivno nezreli oni kasnije shvate da nisu hteli dete ili se zaljube i napuste dete i odu iz pordice i tako ono ostaje uskraćeno. Problem su i roditelji koji su radoholičari koji zbog posla većinom nisu prisutni u životu deteta - rekla je Sandićeva.

Informer

Sindićeva je dodala da je u partnerskim odnosima bitno uspostaviti zajedničke rituale kao i stvaranje osećaja sigurnosti kod partnera kako bi mu stavili do znanja da ga nećemo napustiti.

- U partnerskim odnostima bitno je uspostaviti empatiju i ostvariti neke zajedničke rituale kao i stvaranje osećaja sigurnosti u smislu da dovoljno upoznamo partnera i on nas kako bi mu stavili do znanja da ga nećemo ostaviti ako ostane bez posla ili mu se nešto desi, što se nažalost često dešava - rekla je Sindićeva.

Celu emisiju možete pogledati u videu: