Autor: Informer.rs

12.01.2024.

22:31

Foto: Informer

TV

Krvava šahovska partija na Bliskom istoku: Dok Zapadu ponestaje piona, Iran postavlja svoje figure u napad! (VIDEO)

Bivši premijer Nikola Šainović ističe da se sukob na Bliskom istoku širi, uključuju se Huti i Hezbolah, dok smatra da je Iran uzdržan.

- Huti su preduzeli nekoliko poteza koji su blokirali trgovinske kanale u Crvenom moru i to je jedan od razloga što su Amerikanci i Britanci reagovali. Bliskoistočni sukob se širi prema sekundarnim sukobima, dok su primarni izopšteni, Huti i Hezbolah se uključio, dok Iran stoji po strani i gleda borbu - rekao je Šainović.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da su Huti osetili mogućnost da krenu u borbu, a da ih Iran ih podržava, kao i da će sukob na Bliskom istoku se neće završiti skoro i da biti mnogo žrtava.

- Amerikanci su krenuli sa Bušom u "demokratizaciju" Bliskog istoka, a to se sve pretvorilo u jedan veliki haos. Amerika je pokušala da kontroliše situaciju, koja joj je izmakla kontroli. Huti su osetili mogućnost da krenu u borbu za svoju slobodu, a Iran ih sada podržava. Sukob na Bliskom istoku se neće završiti tako lako i biće još mnogo žrtava - zaključio je Šainović.

Geopolitički analitičar Milutin Ilić navodi da je NATO u osetnom padu, kao i da je namerno otvoreno novo žarište na Bliskom istoku.

- Jasno je da je Severnoatlanska alijansa u osetnom padu, a to se videlo gubicima u Siriji, Africi i Ukrajini. Od početka mi nije bilo logično da Hamas sam izvede napad na Izrael i meni to sve liči da je namerno otvoreno žarište i novi izazov za Severnoatlansku alijansu - tvrdio je Ilić.

Informer

Prema tvrdnjama našeg gosta Huti su važna figura u šahovskoj taktičkoj igri i pokušavaju da se nametnu u Crvenom moru i odbrane od zastrašivanja Zapada.

- Huti su gomilali oružje i moguće je da su napade izvršavali pod dirigentskom palicom Irana. Huti su svesno jedna važna figura u toj velikoj šahovskoj igri i namerno su se postavili u Crveno more, da bi kontrolisali važan pomorski put. Zapad će pokušati da zastraši Hute, ali pitanje je da li su zapadne sile uspele da naprave štetu Hutima, a ako im to ne uspe ponudiće im diplomatiju - objasnio je Ilić.