Autor: Informer.rs

17.01.2024.

17:52

Foto: Informer

TV

Dolaskom Zelenskog Davos je postao politički forum dok Tramp planira izbornu dominaciju!

Novinar Slobodan Samardžija naveo je kako dolaskom Zelenskog Svetski ekonomski forum u Davosu postao politički forum koji više nema istu snagu i dinamiku kao ranije.

- Kada pričamo o bolestima svet mora zajednički da se bori protiv toga, a najzastupljenija pošast je glad o kojoj se ne govori. Davos se dolaskom Zelenskog pretvorio u politički forum koji više nema snagu i dinamiku koju je imao ranije. Kina je jaka sila koja napreduje krupnim koracima i nije neobično da kineski rukovodioci vode ozbiljnu ekipu u Davos, jer oni ekonomiju doživljavaju ozbiljno. Evropa je sebe dovela u situaciju da zavisi od Amerike što je veliki problem po nju, dok Americi ne treba niko - rekao je Samardžija.

Informer

 

Nebojša Obrknežev iz Centra za društvenu stabilnost ukazao je na 50% podrške Republikanaca koju je Tramp ostvario i da bi trebao da se posveti predizbornoj kampanji od marta.

- Koliko god lošeg publiciteta Tramp dobijao, on je ipak jedini američki predsednik koji nije započeo nijedan rat. Sada kada je odneo preko 50% republikanskih glasova Trampova podrška jača kako bi od marta mogao da krene u predizbornu kampanju. Ovi izbori će zaista biti turbulentni, jer će se odigravati za vreme dva velika rata poput onog u Ukrajini i Izraelu - rekao je Obrknežev. 

Informer

 

Novinar iz Švajcarske Zoran Vitorović istakao je da se na Davosu podiže inicijativa za pojačanu zdravstvenu zaštitu žena od strane 42 organizacije.

- Nije reč o konkretnoj bolesti X, već o sistemskim obrazovnim rešenjima da se reaguje na novu potencijalnu pandemiju. Naravno mora se raditi i na efikasnom sprečavanju panike počevši od antivaksera iz SAD. Na Davosu će se zapravo govoriti o sistemskim problemima. Podignuta je inicijativa za zdrvastvenu zaštitu žena od strane 42 države, jer su globalno on mnogo ugroženije. U Davosu će biti reči o budžetu za očuvanje ekologije - rekao je Vitorović.