Autor: Informer.rs

18.01.2024.

09:59

Foto: Masha Bandjur

TV

Otvara se Pandorina kutija? Iran izvršio brutalni napad na tri zemlje, a ima i rakete koje mogu da dobace i do Evrope! (VIDEO)

Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost, ističe da je Iran ušao u sukob sa Pakistanom, ali i da poseduje oružje koje može da napadne i Evopu.

- Stanje na Bliskom istoku se definitivno zaoštrava i spirala nasilja dolazi sa strane Irana, koji dodatno preti i potpiruje postojeće sukobe. Pakistan je uzvratio vatru Iranu i odgovorio je na iransko raketiranje te zemlje. Iran je u poslednjih nekoliko decenija radio na naoružanju. Iran ima rakete i dugog dometa, koje mogu da dobace čak i do zemalja centralne Evrope, ali ako napadnu jednu članicu NATO-a, napali su sve njih - rekao je Miletić.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da može da dođe do sveopšte eskalacije sukoba i da dođe do nuklearnog rata.

- Najveći rizik za svet je da dođe do velikih svetskih kriza, dok se ne završe izbori u Americi. Iran želi da bude glavni akter na Bliskom istoku i da uspostavi svoju dominaciju. Može da dođe do eskalacije u narednom periodu, jer je Iran napao nuklearnu silu, a to je Pakistan. Uvek postoji opasnost da Pakistan upotrebi nuklearno oružje i da dođe do sveopšteg sukoba koji će otvoriti Pandorinu kutiju - zaključio je Miletić.