Autor: Informer.rs

19.01.2024.

16:32

Foto: Miloš Rafailović

TV

Ponovni pokušaj realizacije ustaškog projekta! Hrvati prave lažnu pravoslavnu crkvu! (VIDEO)

Istoričar Dejan Ristić istakao je da je ovaj projekat samo pokušaj da se ono malo Srba u Hrvatskoj odvoji od Srpske pravoslavne crkve kako bi oni kasnije postali pravoslavni Hrvati.

- Ideja formiranja hrvatske pravoslavne crkve nije nova, ona je bila formirana tokom NDH za vreme Drugog Svetskog rata, ali je ona delovala kao parackrvena formacija, a ne legitimna crkva u cilju napada na srpski identitet. Ovo je pokušaj da se mali procenat srpskog življa na teritoriji Hrvatske odvojio od SPC i vremeno od njih načinio pravoslavne Hrvate. Novi poglavar ove crkve nema nikakav značaj i predstavlja samo pijuna. Ovu crkvu žele da formiraju Srbi koji su bili na strani Hrvata u Domovinskom ratu, a koji tvrde da su Hrvati srpske narodnosti što nije ništa više od identitetske šizofrenije - rekao je Ristić.

Informer

 

Ristić je dodao da je užasno kada kostimirani ljudi ove "crkve" pokušavaju da za svoje kostimiranje dobiju nekakav legitimitet crkve.

- Hrvatska biskupska konferencija ne bi trebala da razmatra pravoslavno stanovništvo već se to treba prepustiti SPC. Imate ljude poput Miraša Dedejića koji imaju potrebu da se kostimiraju i to je sasvim u redu, ali ono što je užasno je da za to kostimiranje traže legitimitet u vidu crkve. Te nove crkve imaju zadatak da Srbe izdvoje iz srpskog narodnog korpusa i od njih naprave Hrvate ili montenegrine - rekao je Ristić

Celu emisiju možete pogledati u videu: