Autor: Informer.rs

21.01.2024.

17:56

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Bure baruta na Bliskom istoku samo što nije eksplodiralo! Iran jedan od glavnih fitilja! (VIDEO)

Profesor Miloš Laban navodi da SAD smatra da im je glavni protivnik Kina, a ne Rusija, kao i da je sukob u pojasu Gaze izrežiran od strane moćnika, da bi se sukob proširio sve do Irana.

- Kina je posle decenija neprijateljstva pomirila Iran i Saudijsku Arabiju. Kina je to učinila da bi mogla ekonomija da teče tim putevima Bliskog istoka. Na Zapadu SAD smatra da im je glavni protivnik Kina, a ne Rusija. Sukob u pojasu Gaze je izrežiran od strane moćnika, da bi se sukob proširio sve do Irana - rekao je Laban.

Informer

Kako naš gost tvrdi, moguće je da Izrael i Iran dođu u direktan sukob i to nuklearnim oružjem.

- Izrael preti Iranu da će ih napasti, a moguće je da se nuklearnom glavom izvrši taktički napad ili će Izrael da napada Iran kao što je napao i Egipat operacijom svoje avijacije. Izrael vrši brutalne operacije i mnoge civile su pobili bez ikakvog razloga - istakao je Laban.

Bivši premijer Nikola Šainović ističe da su krize u svetu počele kada je NATO srušio Berlinski zid.

- Moja generacija je odrasla u posleratnoj atmosferi, ali tada je bila veća moć UN. Sovjetski Savez i SAD su povukli liniju ravnoteže u Nemačkoj, gde je polovina Evrope pripala SSSR-u, a pola Zapadu. Krize u Evropi i svetu su počele kada je NATO srušio Berlinski zid i zauvek narušio uspostavljenu ravnotežu - kazao je Šainović.

Informer

Prema rečima bivšeg premijera neće biti rata kao što je bio Drugi svetski rat, jer Treći svetski rat neće da se vodi na isti način.

- Smatram da neće biti rata ko što je bio Drugi svetski rat gde Velike sile udaraju punim kapacitetom, već se to danas odvija kroz razne druge načine ratovanja. Kada nestane pritisak Zapada i Amerike, doći će do konačne ravnoteže koja je bila uspostavljena - zaključio je Šainović.