15.02.2024.

09:16

Foto: Foto: Masha Bandjur

TV

Dan državnosti Srbije! Sretenje se vezuje za ova dva datuma u našoj istoriji! (VIDEO)

Nizom manifestacija Dan državnosti Republike Srbije biće obeležen u znak sećanja na Sretenje1804. godine kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i istog datuma 1835. kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije. 

Istoričar prof. dr Miloje Pršić rekao je da je 15. februar izuzetan datum u istoriji našeg naroda koji zaslužuje da se nađe u svim udžbenicima.

Informer

Miloje Pršić

-Po mom mišljenju je dosta kasno počeo da se obeležava onako kako treba. Taj datum je dao impuls balkanskim narodima da krenu u borbu protim osmanske imperije. Kada je Turčin nastao na materijalno i duhovno, viđeniji ljudi su se okupili u Orašcu i dogovorili se da krenu u borbu protiv dahija. Centralna otomanska vlast se u dobroj meri se ispostila. Dahije su preuzele vlast na našem terenu i sprovodile su represiju protiv Srba. Tuđin ne atakuje na bilo koga, nego na one ljude koji mogu da stanu na čelo naroda i da ga povedu. 1804. godine, Karađorđe nije insistirao na tome da on bude vođa ustanka. Rekao je svojim saborcima da je dosta prek i da ne bi bilo dobro da on bude na čelu. Vojska koja nije organizovana ne može da opstane. Zahvaljujući toj disciplini, vojska je organizovana i već 1804. godine ostvarila je takve uspehe da to nije borba protiva samovolje dahija, već i protiv Turske. To je tadašnja vojska Srbije uradila je to potpuno sama, bez pomoći Francuske- rekao je Miloje Pršić.

Istoričar prof. dr Milorad Radusinović ispričao je pojedine detalje iz života vožda Karađorđa koji su malo poznati.

Informer

Milorad Radusinović

-Karađorđe je nosio ratničke gene dinarida odakle je poticao i nosio je šumadijsku domaćinsku dušu. On je bio trgovac svinjama, to je bilo važno zanimanje. On nije slučajno izrastao u ratnika. Karađorđe je bio pravi vođa u pravom trenutku. Pokazalo se da gde je on, tu je pobeda. U Dalmaciji i Dubrovniku bilo je dosta saznanja o prošlosti. Dušanova sestra je tamo udata i osnovala manastir. Dušan je ostavio zakonik, to nije malo. Karađorše je baštinio srpsku prošlost. U tom vremenu tituističkom, bilo je to da ja uveličavam istoriju Srbije i Crne Gore, a umanjujem istoriju ostalih zemalja bivše Jugoslavije. Šta ja da radim kada oni nemaju istoriju? Navodno, Srbi se busaju junaštvom, a  to treba smanjiti. U to vreme valdalo je nepisano pravilo, što slabija Srbija, to jača Jugoslavija- rekao je profesor Radusinović.

Istoričar Aleksandar Marušić istakao je da je veliki broj evropskih, ali i svetskih predsednika čestitalo Dan državnosti predsedniku Vučiću, što mnogo govori o odnosima naše zemlje sa drugim zemljama sveta.

Informer

Aleksandar Marušić

-Pored američkog predsednika, predsednik Rusije i predsednik Kine čestitali su Dan državnosti predsedniku Vučiću. Te čestitke govore mnogo o odnosima Srbije sa drugim zemljama. Mi dobro znamo šta je Srbija doprinela u oba svetska rata. Ipak, u poslednje vereme nismo bili miljenici zapadnih sila. Verujem da će u budućnosti oni uvideti značaj balkanskih zemalja- rekao je Aleksandar Marušić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: