23.02.2024.

09:52

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Produžen pritvor Hašimu Tačiju i Kardiju Veseljiju! Britanski obaveštajci haraju na KiM! (VIDEO)

Advokat Goran Petronijević  objasnio je da je u pitanju posebno odeljenje Kosovskog suda, koje zaseda na prostoru u Hagu.

Informer

Goran Petronijević

-Mi ga kolokvijalno zovemo odeljenje za OVK. Pritvor je jedna restriktivna mera, ali je teško govoriti o ukidanju pritvora i suđenja sa slobode. Ta procedura ovde se nastavlja Smatram da ovde posebno ima osnova za njihovo zadržavanje jer su njihovi prethodnici, kao što je Ramuš Haradinaj, ometali rad suda, ali i sudija. Ramuš Haradinaj doveo je do toga da više nije bilo nikoga ko će svedočiti o njegovoj krivici. Neki su potplaćeni, neki su ubijeni, nekima je prećeno. Imali smo jednu aferu oko objavljivanja imena svedoka. Ekspreso su uhapšena dva funkcionera te veteranske organizacije. Svedoci se sada plaše, može se sa svih strana na njih uticati. Kažnjavanjem samo njih, sud je prikrio glavnog izvršioca. Svako ko dođe u kontakt sa imenima svedoka, on mora da ih čuva. Zaštićeni su oni koji su dali te informacije, a ne one koji su objavili spiskove. Odatle počinje taj problem loše zaštite svedoka. Ipak, pritvor se pokazao kao jedina moguća mera zaštite svedoka- rekao je Goran Petronijević.

On je istakao da taj sud nema mogućnosti da dođe do pravde i da ovaj sud za to nije ni stvoren.

-Kada primetite da informacije cure, morate da vidite ko je bio u poseti. Oni su imali jedan rogobatan izraz koji se zvao "nepoštovanje suda". Postoji procedura i mogućnost da se hermetički zatvori curenje informacija, samo je treba primeniti. Drugi problem je svrha postojanja tog suda. Moje mišljenje je da taj sud nikakvu pravdu neće doneti. On nije napravljen zato da donese satisfakciju žrtvama. Tači nije tamo da bi odgovarao za zločine za koje se tereti, već zato što su u jednom trenutku njihovi saveznici: Amerika i Engleska, shvatili da postoji mogućnost da će Tači da se dogovori sa Srbijom bez njihovih mešanja. Isključivi krivac je inostrani faktor- rekao je advokat.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: