Autor: Informer.rs

24.02.2024.

18:59

Foto: Informer

TV

Evropski izbori na pomolu, desnica planira žestok odgovor na izborima!

Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije govorio je o tome da ko god dođe na čelo Hrvatske antagonistička politika prema Srbima će ostati u prvom planu.

- Nije jasno zašto se Evropski parlament okomio na Srbiju, oni uopšte ne prate realno stanje na terenu već odluke donose na osnovu lobiranja i potreba određenih interesnih grupa. Ko god da dođe na čelo Hrvatske na primer, politika će im ostati antagonistička prema Srbima. Hrvatska misli da je ulaskom u EU rešila sve svoje probleme, a ta njihova kifla od države veštački postoji i time što priznaju Kosovo rade na svoju štetu, jer im Italijani već sad potražuju Istru - rekao je Miletić. 

Informer

 

Predsednik Saveza Srba u Sloveniji Vladimir Kokanović istakao je da slaba izlaznost na izbore za Evropski parlament omogućava manjim strankama da plasiraju svoje kandidate.

- Ono što krasi izbore za Evropski parlament je slaba izlaznost što manjim strankama daje mogućnost da bolje plasiraju svoje kandidate. Bojim se da će antisrpska histerija u Hrvatskoj opstati, a predstavlja veliki problem za EU. Danas Hrvatska ne ispunjava skoro nijedan uslov da bude član EU, jer ne poštuje manjinska prava, pogotovo Srba dok su im ekonomija i susedski odnosi u regionu katastrofalni - rekao je Kokanović.

Informer

 

Nikola Perišić iz Centra za društvena istraživanja naveo je da uspn desnice u Evropi, pogotovo u Skandinaviji je iznenađujuć, jer je ona dugo bila liberalno pozicionirana.

- Trenutno vidimo uspon desnice u Evropi, pogotovo u Skandinaviji koja je jako dugo bila liberalno pozicionirana. Građani EU su obeshrabreni parlamentom, jer vide EU zvaničnike kao birokrate kojima nije stalo do problema običnih ljudi - rekao je Perišić.

Celu emisiju možete pogledati u videu: