25.02.2024.

09:25

Foto: Masha Bandjur

TV

Evropa je kolateralna šteta američkih interesa! Dok amerikanci naveliko trguju sa Rusima, Evropa grca zbog sankcija koje je morala da uvede! (VIDEO)

Prema proceni MMF-a Kijevu je ove godine  potrebno 42 milijarde dolara finansiranja. S druge strane, ruska ekonomija porašće za 2,6 odsto. Stručnjaci, međutim upozoravaju da ratna ekonomija, o kojoj je ovde reč, ne dozvoljava dalji razvoj. Rat je doveo do velikih potresa i u međunarodnoj ekonomiji, pa tako Evropa više neće imati toliko jeftine energente, dok zemlje članice BRIKS-a jačaju.

Savetnik za razvoj i investicije Mahmut Bušatlija istakao je da je besmisleno međunarodnu pomoć obračunavati u bruto domaći proizvod jedne zemlje.

Informer

Mahmut Bušatlija

-BDP je alat za nacionalnu ekonomiju. Svakako da je njihova ekonomska dinamika pre dve godine prešla potpuno u ratni oblik, međutim, čudi me da se kod nas to ne primećuje. Pre ove ruske akcije, bilo je osam godina građanskog rata u Ukrajini. Čak i pre formiranja nove vlade, već su počele akcije neonacista protiv Dombasa. U tih 8 godina je između 28 i 45 hiljada ljudi izginulo. U tom momentu nije postojala neka jaka vojska u Dombasu, već su mahom civili ginuli. Čitav stvet zaboravlja tu stvar, a to bi na neki način opravdavalo ovu rusku akciju. Oni su hteli da obezbede mir u onim delovima gde žive pretežno Rusi. Mora se priznati da je za ove dve godine bilo dosta štete u ekonomiji. Ukrajina je pre ulaska u Sovjetski savez bila poljoprivredna zemlja. Sovjetski savez je jako dobro industrijalizovao Ukrajinu i to na način da je ona jako dobro bila povezana sa ruskom industrijom, naročito u pogledu naoružanja- rekao je Mahmut Bušatlija.

On je objasnio da rat u Ukrajini nije jedini krivac za ekonomsku krizu u Evropi.

-Ako gledamo malo štiru sliku, već 2017. godine počeo je da usporava rast ekonomije u najrazvijenijim zemljama Evrope. 2018. to je bilo potpuno jasno. Međutim, 2019. Nemačka završava godinu u recesiji. Kad je počeo rat u Urkajini, vrlo brzo se promenila globalna slika koja se ticala energenata. Evropa je sama sebi zabranila da uzima gas od Rusa. Gas je jako prisutan u industriji. Oni nisu prestali da koriste ruski gas, samo što su ga počeli kupovati iz treće ruke. Proizvodnje američkih borbenih aviona jednim delom zavisi od katapulta. Oni to kupuju u Rusiji jer su ruski katapulti najbolji na svetu. Evropa je kolatelarna šteta američkih interesa. Amerika nije smanjila svoju trgovinu sa Rusima, nego su naterali Evropu da to uradi- rekao je Bušatija.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: