Autor: Informer.rs

09.03.2024.

17:29

Foto: Informer

TV

Kina postaje vojni i ekonomski lider svetu?! Ako Ameri budu puno zveckali nuklearkama, Si će uraditi ovo! (VIDEO)

Novinar iz Njujorka Dejan Jelača kaže da postoji cenzura o BRIKS-u u američkim medijima, ali i da američka vlast želi da nastavi saradnju sa Kinom.

- Ne može da se čuje konkretni stav u američkim medijima, ali to je sve zbog političke kampanje. Ne može da se čuje ništa o BRIKS-u u medijima, a ljudi u Americi ni ne znaju šta se dešava sa BRIKS-om. SAD želi da uspostavi još jače odnose i da zadrži Kinu kao jakog strateškog partnera - istakao je Jelača.

Informer

Politički analitičar Mihajlo Olujić navodi da Kina vuče pametno poteze i ne koristi tako lako nuklearno oružje.

- Ne verujem da će Kina tako lako zveckati nuklearnim oružjem, jer oni pametno vuku poteze. Kina zna da nije na nivou SAD i Rusije, pa zato nema radikalne poteze. SAD ima mogućnost jakog udara na Kinu, ali je Kina jasno postavila granice u Južnom kineskom moru i zato je jedini način da Amerika napadne Kinu, nuklearnim oružjem - rekao je Olujić.

Informer

Ekonomista Živorad Jovanović kaže da Kina prednjači i vojno i ekonomski u svetu, ali i da je uvek bila prijatelj Srbije.

- Kina je uvek nastojala da prednjači ekonomski i vojno u svetu. Već 2006. godine zapadne zemlje su počele da posmatraju Kinu kao opasnost, jer je porasla kao vojna sila. Kina je uspela da uzme primat u ekonomiji i pretekla Ameriku u sopstvenoj igri. Kina što se tiče vojnog arsenala, ima svo moguće oružje. Što se tiče Srbije, Kina nam je uvek bila saveznik i prijatelj, a i Srbija je pomagala Kini u razvoju u vreme Titove vlasti - kazao je Jovanović.

Informer

Predsednik SPOR Stefan Srbljanović ističe da je Kina uložila u ekonomiju, industriju i proizvodnju, a da ih je to dovelo u sam vrh svetske ekonomije.

- Kina je napravila tokom godina ogromnu transformaciju u ekonomskom i vojnom smislu. Kina je uložila u ekonomiju, industriju i proizvodnju, a to ih je dovelo u sam vrh svetske ekonomije. Kinezi imaju kontigente mladih i obrazovanih ljudi, a i mnogi stranci dolaze kod njih da studiraju - objasnio je Srbljanović.