17.03.2024.

09:58

Foto: Informer

TV

Dosije Kosovo - Pogrom! Dokumentarni film o stradanju Srba na Kosovu i Metojiji 17. marta 2004. (VIDEO)

Slađana Zarić, autor filma "Dosije Kosovo - Pogrom" rekla je da je ona rođena u Prištini, ali da je kratko živela tamo, svega oko 9 godina.

Informer

Slađana Zarić

-Možda je zov predaka bio potreba da se ispričaju sve ove priče. Žuta kuća je jeziva i tragična priča o trgovini organima. Ti ljudi treba da ostanu deo sećanja. Zaboravimo da napravimo analizu i da sa istorijskom distancom sagledamo sve. Ja sam shvatila da mi nemamo predstavu o širini zločina koji je počinjen toga dana. Ja se nadam da ću gledaocima preneti tu strahotu koja se dešavala. Čitala sam mnoge međunarodne izveštaje. Krenula sam da radim hronologiju i pratim šta se u kom gradu dešava iz sata u sat. Maltene počinje u svim gradovima u isto vreme. Ključna je manipulacija sa utapanjem tri albanska dečaka. UMNIK je u to vreme pokušavao da smiri strasti. Haljid Barami je osoba koja je pripremala dečaka za medijsku izjavu. Tada su 6 dečaka bila prisutna. Trojica su se utopila, a trojica su preživela. Od tog događaja pokrenuta je lavina i gori celo Kosovo!- rekla je Slađana Zarić.

Ona je ispričala na koji način je uspela da napravi svoj dokumentarni film o pogromu.

-Radim godinu dana. Imam koleginicu Vesnu Ilić koja mi je pomagala. Krenuli smo da tražimo naše sagovornike. Trebalo je naći ljude u svakom gradu. Dosta je bilo starih ljudi. Završili smo snimanje sa našim ljudima, a onda sam ja insistirala da o tome govore i stranci. Osim norveškog oficira, imaćemo i priče grčkih vojnika koji su bili u Uroševcu gde su sve srpske kuće spaljene i gde ne živi ni jedan Srbin. U ovom filmu govore i italijanski generali. Govori francuski komandant koji se u to vreme pripremao za dužnost, a govori i jedna Irkinja koja je jedno vreme provela na Kosovu i Metohiji. Biće zanimljivo gledati iz njihove vizure šta se dešavalo. Jako mi je drago da sam dobila njihove izjave jer to daje težinu celoj priči- rekla je Slađana Zarić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: