20.03.2024.

08:58

Foto: Foto: Pedja Milosavljević

TV

Panika na frontu! Ukrajinci ne znaju da rukuju zapadnjačkim oružjem! (VIDEO)

Moskva je saopštila da je uništeno devet raketa iznad Belgorodske i Voronješke oblasti, zatim da su uništene dve diverzantske grupe u blizini granice sa Belgorodskom i Kurskom oblasti.
Da li učestali napadi i pokušaji napada na rusku teritoriju znače da je neminovno da se konflikt preliva na rusku teritoriju? Još letos je Zelenski nagovestio da će Rusija doživeti više napada kod kuće.

Pukovnik protivvazduhoplovne odbrane Đorđe Aničić rekao je da ovakve informacije više služe domaćim gledaocima kako bi se vratilo samopouzdanje koje je izgubljeno.

Informer

Đorđe Aničić

-Oni su jednostavno na taj način sami sebi doneli štetu. Onog momenta kad su izgubili te pozicije, tražili su adekvatan odgovor. Postavljen je nov načelnik generalštaba i novi komandanti u ukrajinskoj vojsci. Oni su rekli da će prioritet biti borba dronovima. Videli smo da ti dronovi mogu da nanesu određenu štetu. Upotreba takvog oružja smanjuje upotrebu žive sile, tj. smanjuje broj žrtava. Izvršena je analiza i traže se novi načini borbe. Ukrajinskoj armiji nedostaje municija i novonastalu situaciju koristi ruska armija. Sanitarni koridor bi trebalo da obezbedi da se domet tog oružja koje preti Rusiji odalji od granica. Onog momenta kad je ukrajinska armija izgubila oružje koje su znali da upotrebe, oni su bili primorani da koriste zapadno oružje. Broj ljudi koji zna da upravlja tim oružjem se rapidno smanjio- rekao je Đorđe Aničić.

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da je ukrajinska vojska imala određene uspehe u napadima dronovima, ne sam ona teritoriji Rusije, već i Belorusije.

Informer

Marko Blažić

-Zamisao je bila da se stvori jedna vrsta nesigurnosti pred izbore koji su održani prošle nedelje u Rusiji. Ja mislim da su ti napadi uspešno odbijeni. Nije moguće da se kopneni sukob prebaci na terituoriju Rusije. Evakuacija dece je mera predustrožnosti. Ukrajina nema kapaciteta da otvara novi front bilo gde. Već imaju previše problema. Glavni problem je to što je izostala pomoć od 60 milijardi od strane Amerike. Vodi se trka ko će da poseduje više FPW dronova. I tu su Rusi u prednosti. Takav dron koji košta nekoliko stotina dolara uspeo je da uništi tenk. Rusi su uspeli da na stare sovjetske avio bombe ugrade telo koje produžava njen domet. Upotreba tih bombi je povećana. Ukrajinci se nalaze u jako teškoj poziciji- rekao je Marko Blažić. U početku je bila problem materijalna komponenta koju je Zapad rešio slanjem najsavremenijeg oružja, ali sada je problem mobilizacija- rekao je Marko Blažić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: