20.03.2024.

13:55

Foto: printscreen

TV

Godišnjica smrti Spomenka Gostića! Gradi se spomen park za dečaka - heroja? (VIDEO)

Spomenku Gostiću umrla je majka početkom 1992. godine, a iste godine u septembru granata je pogodila kuću u kojoj je živeo i ubila njegovu baku. Ratni vihor omeo ga je da nastavi školovanje.

Dokumentarni film "Spomenko na vječnoj straži" prvi put je emitovan 2016. godine. Ove godine taj film emitovala je televizija Informer.

Autor dokumentarnog filma "Spomenko na vječnoj straži" Mile Savić rekao je da imamo arhivske snimke Spomenkovih izjava.

Informer

Mile Savić

U filmu imamo arhivske izjave Spomenkove. Tu su njegovi saborci i rodbina. Oni su govorili o njegovom životu na Ozrenu. Svako bi trebalo da pogleda ovaj film. Nakon film sam napisao i knjigu. Postavljen je kip u porti manastira sa likom Spomenka. Narod je zanimala priča o Spomenku. Za snimanje dokumentarca motivisale su me njegove reči. On je bio vrlo inteligentan. Spomenkove reči koje i dan danas odzvanjaju, to je bio moj motiv. U tom selu gde je živeo Spomenko ponovo se vraća život. Kad smo počeli da snimamo film, svake godine smo dolazili na parastose. Ljudi su pomalo počeli da imanja svoja da grade. Pokušavam da napravim spomen park Spomenku Gostiću i da time zaokružimo priču o njemu - rekao je autor filma.

Spomenkov saborac Dalibor Tripić istakao je da je Spomenko bio čovek u telu detea.

Informer

Mile Savić

On je odrastao čovek u telu deteta. Ono što je izjavio kao dete ima i danas snažne poruke za nas. On je bio dete čitavog sela. Rat kad je počeo, on je ušao da pomogne. Uključio se u tu borbu sa namerom da pomogne i nastavi školovanje kad se sve završi. Dan kad je poginuo već se razdužio i trebalo je da krene u školu. Šta god da bi danas radio, znam da bi to radio dobro - rekao je Tripić.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: