Autor: Informer.rs

10.04.2024.

19:32

Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Putin gazi ka Odesi i Harkovu! NATO ulazi u direktan sukob sa Rusijom, jer im propada projekat "Ukrajina"? (VIDEO)

Predrag Ćeranić, Fakultet bezbednosnih nauka u Banjaluci, govori o tome da Zapad želi da nametne svoj uticaj u svetu, a pojedini lideri se suprotstavljaju uticaju zapadnog neoliberalizma

- Zapad funkcioniše po sistemu neoliberalizma da bi umanjili suverentitet različitih država i da nametnu svoj uticaj. Pojedini lideri se suprotstavljaju uticaju Zapada i oni su uvek na udaru. Zapad vrši svoj uticaj preko medija, NVO organizacija i pojedinih opozicionih političara. Evropa više nema prave lidere, danas su to lideri koji implementiraju politiku i interese SAD - objasnio je Ćeranić. 

Informer

Dževad Galijašević, stručnjak za bezbednost, kaže da su SAD kolevka terorizma i da teroristički napad u Moskvi nisu izvršile ISIL i Al Kaida.

- Amerika je majka terorizma, jer sve terorističke grupe potiču od SAD. BiH su iskoristili kao odskočnu dasku za mnoge terorističke napade u Evropi i svetu. Kada je Amerika videla da Al Kaida nije dovoljna za njihove interese, onda su napravili i ISIL. Ovo što se desilo u Moskvi nema veze sa islamističkim strukturama tipa Al Kaide i ISIS-a - rekao je Galijašević.

Informer

Ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, ističe da ruska vojska napreduje na frontu u Ukrajini, a da NATO jedino može da održi u životu Ukrajinu ako se uključi u direktan sukob sa Rusijom.

- Rusi napreduju na frontu, a samo se čeka ulazak u Časovjar. Ukrajinci žele nova sredstva od Zapada, ali očigledno je smanjenje pomoći Ukrajini i manjak sredstava. Krajnji ciljevi Rusije su Harkov i Odesa. Pitanje je da li će Zapad da šalje dalju pomoć Ukrajini, ali se Britanci nadaju preokretu na frontu, ali to nije moguće ako NATO ne uđe u direktan sukob sa Rusijom - istakao je Nešić.

Informer

Prema rečima ministra većina muslimana je protiv Zapadnog sveta i Amerikanci i Britanci su imali informacije o terorističkom napadu, što je sumnjivo.

- Pitanje je da li ISIS, koji je uzeo odgovornost za napad, uopšte postoji. Najčudnije je od svega što su Amerikanci i Britanci imali informacije o terorističkom napadu, a velika služba bezbednosti Rusije nije, što je sumnjivo. Većina muslimana je protiv Zapadnog sveta i težnja Zapada je da pokaže kako su oni uz muslimane, a to najbolje pokazuju u Bosni i na KiM. Zapad deluje invazivno i nameće svoj stil ponašanja i stavove - naveo je Nešić i dodao:

- Što se tiče BiH, rešenje za BiH je razdvajanje Bosne i Republike Srpske, jer smo mi na silu tu u zajednici i tu niko nikoga ne voli - zaključio je Nešić. 

Mina Zirojević iz Instituta za uporedno pravo navodi da je pitanje da li Zapad namerava da daje naoružanje Ukrajini u budućnosti. 

- Teško je braniti grad i Ukrajinci ne žele da žrtvuju više svoje vojnike. Rusi sprovode jako jako brzu akciju i evidentno je da će se teritorija deliti. Vidimo da se gomila oružje na granicama Ukrajine i pitanje je da li Zapad namerava da daje naoružanje Ukrajini u budućnosti. Nadam se da će Rusi osloboditi Odesu i stvoriti jaku tampon zonu - rekla je Zirojević.

Informer

Naša sagovornica dodaje i da je Amerika iskoristila ISIS za odgovornost, i da se zna da su SAD finansirale uvek ISIS.

- Potrebna je ozbiljna obuka Ukrajinaca, jer današnja tehnologija je komplikovana za korišćenje. Isto se ponavlja kao i u Drugom svetskom ratu, da Zapad napadne Rusiju i zaglavi se u ruskom blatu. Velike sile vode terorističke poteze i akcije u svetu, a izvesno da je nalogodavac bio sa strane u terorističkim napadima u Moskvi. Amerika je iskoristila ISIS za odgovornost, a dobro se zna da su SAD finansirale uvek ISIS i ne mislim da j to bilo delo ISIS-a - kazala je Zirojević.