Autor: Informer.rs

15.04.2024.

12:40

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Izraelski ambasador u Srbiji tvrdi: Iran je opasnost ne samo za moju zemlju, već i za ceo svet! (VIDEO)

Ambasador države Izraela u Srbiji Jahel Vilan ističe da Iran mora da bude kažnjen i da se Islamska revolucionarna garda označi kao teroristička organizacija.

- Iran je hiljadama kilometara udaljen od Izraela, a napao nas je velikom silinom. Glavne posledicce će biti da će Iran biti kažnjen i da to ne ponovi. Pretpostavljam i nadam se da Izrael neće sam da preduzme mere protiv Irana, već i da će međunarodna zajednica pomoći. Islamska revolucionarna garda mora da se označi kao teroristička organizacija - rekao je Vilan.

Prema rečima izraelskog ambasadora Iran nabavlja oružje za masovno uništenje, jer želi da uništi državu Izrael.

- Iranu ne sme da se dozvoli da se dočepaju oružja za masovno uništenje i moraju da mu se uvedu sankcije. Mislim da je ovo poslednji poziv za uzbunu za svet. Iran poziva na uništenje države Izrael, a u isto vreme želi da nabavi naoružanje za masovnu destrukciju što će im pomoći u uništenju države Izrael. Moramo im odgovoriti akcijom i smelim merama protiv njih. Nažalost stav Rusije je veoma negativan i imamo to novo savezništvo Rusije i Irana i Rusija je važan igrač, pa bi morala da bude odgovorna - kazao je Vilan.

Informer

Jahel Vilan

Naš sagovornik dodaje da je Izrael imao legitimnu metu u Damasku, ali i priznaje da su stradali civili u Gazi i da sa druge strane Izrael radi sve po međunarodnom pravu.

- Ne znam ko je odgovoran za napad na konzulat u Damasku, ali je meta bio čovek koji je bio organizator iranskog snabdevanja oružjem. Taj čovek je bio umešan u naoružavanje Hezbolaha i u napad na Izrael. Moram da priznam da je istina da su stradali civili u Gazi. To je normalno u ovakvom načinu ratovanja, jer neprijatelj koristi civile kao živi štit. Kriju se pod zemljom, a šalju civile na prvu liniju. Sve radimo u skladu sa međunarodnim pravom, sa svešću kako da sprečimo civilne žrtve u pojasu Gaze - objasnio je Vilan.

Jahel Vilan tvrdi i da je ceo svet u opasnosti zbog Irana.

- Smatramo da je izuzetno bitno da poruke Ujedinjenih nacija ne ostanu samo na rečima. Iranci krše rezoluciju 1201, jer krše rozoluciju o naoružavanju. Iranski raketni program dugo traje i bojim se da svet ne zna šta sve Iran poseduje. Svi na svetu moraju da shvate da je ovo pretnja za ceo svet, ne samo za Izrael - zaključio je ambasador Izraela.