Autor: Informer.rs

20.04.2024.

09:03

Foto: Masha Bandjur

TV

Došlo je do polarizacije u svetu! Jedna stvar u vezi sukoba na Bliskom istoku je ključna! (VIDEO)

Ivanović ukazuje na to da je u svetu došlo do polarizacije, pa je tako jedan deo država na strani Amerike, a drugi Rusije.

- Amerika je ovim htela da pokaže čiju stranu su odabrali i čiji su zaštitnici. Došlo je do polarizacije u svetu. Državno rukovodstvo Irana se čulo sa Vladimirom Putinom povodom dešavanja sa Izraelom. SAD nastavljaju saradnju koju godinama imaju sa Izraelom i one su njegov zaštitnik. Izrael je vršio zločine nad Palestinom, stradao je veliki broj civila, a nisu trpeli nikakve sankcije sa Zapada. Šta bi Zapad uradio da je neka druga zemlja ubila 10-12 hiljada dece. Propuštena je šansa da se dođe do mira, što je u ovim momentima ključno. Vidimo da se ratni sukobi šire. Otvaraju se novi frontovi, pa je sad uključen i Iran. On je pokazao određenu vojnu silu i poslao veoma ozbiljnu poruku. Sada je ključno šta će se događati u narednom periodu. Da li će Iran ponovo odgovoriti na napade i da li će zbog toga Izrael odgovoriti još brutalnije. Izrael i Palestina su udaljeni svetlosnim godinama od rešenja. Rekao bih da je cilj izraelske vojske da potpuno očiste Pojas Gaze od Palestinaca.  - kaže Ivanović.

Informer

Ivan Bošnjak

Bošnjak poručuje da su Srbiji i Izrael i Iran prijateljske države.

Moralo bi da se razmisli kako će ovi sukobi, koji su navodno usmereni prema Hamasu, moći da se završe, odnosno da li će kompletno uništenje Gaze i Zapadne obale dovesti do nekog mirovnog rešenja. Na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze su vojne operacije. Bilo kakav nastavak sukoba sa Iranom može predstavljati dodatnu opasnost. Egipat takođe ima neraščišćene račune sa Izraelom iz prošlosti. Najstabilnija situacija je u Jordanu. On je svrstan kao saveznik Zapada. Nama su obe strane prijateljske i zato pozivamo na smirivanje sukoba. Ovaj proksi rat između SAD i Rusije, u kojoj direktno ne učestvuju ni jedni, ni drugi, govori o tome da se te tenzije na nivou dve super-sile dovode do nivoa maksimalnog pucanja  - navodi Bošnjak.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: