Autor: Informer.rs

25.04.2024.

13:36

Foto: Zoran Sinko

TV

Nemačkoj je Republika Srpska genocidna tvorevina, a NDH krije kao zmija noge! Zapad ne odustaje od sramne rezolucije! (VIDEO)

Direktor predsedništva Republike Srpske u Beogradu Mlađen Cicović istakao je da zvanično Sarajevo treba da se zapida da li bi rezolucija dodatno produbila razdor u BiH.

- Kome treba da rezolucija u ovom trenutku, sem da bude politička predstava koja se direktno ruga žrtvama i njihovim porodicama. Kolektivni Zapad nastavlja sprovođenje svojih interesa na ovom prostoru, a političko Sarajevo ne postavlja sebi pitanje, da li ova rezolucija doprinosi pomirenju ili dubljem razdoru u BiH. Od dana kada smo potpisali Dejtonski sporazum, imali smo zajednički cilj da gradimo jednu Bosnu koja će se jednako odnositi prema svim žrtvama. Mi u RS smo imali potpuno jasan odnos prema svemu što se desilo tokom građanskog rata i pada SFRJ. Činjenica da je ambasador BiH bez ikakvog pravnog dokumenta zastupa stavove koji nisu zajednički za celu BiH - rekao je Ciciović.

Informer

 

Advokat Predrag Savić naveo je da nemačka uloga tokom celog procesa, doliva so na ranu Srbiji koja je nekoliko puta kroz istoriju bila žrtva genocida u kome je direktno i indirektno učestvovala Nemačka.

- Nemci su ti koji su doveli Rafaela Lemkina da stručno obradi pravni institut genocida i šta on znači. Njegov motiv je bio sprečavanje pojave novog Hitlera, on je znao da u Nemačkoj postoje zakoni koji se obačunavaju sa drugim verama i etničkim grupama. Upravo je Lemkin ostao bez 40 članova svoje porodice tokom Holokausta i on pod pojmom genocida podrazumeva da mora postojati genocidna namera prvenstveno, čega u Srebrenici nije bilo. Nemačka uloga je tu ono što dosipa so na ranu, jer su za vreme Austrougarske prouzrokovali hiljade žrtava u Srbiji, a tokom Drugog Svetskog rata su omogućili da NDH vrši zverstva nad Srbima, e to je genocidna tvorevina, a ne Republika Srpska. Moramo da podsetimo Nemce da su počinili višetruke genocide i više puta bili pokrovitelji pokolja srpskog naroda. Srbija je jedina u regionu koja je osnovala specijalno veće za individualno kažnjavanje ratnih zločinaca, čak i na štetu pojedinih nacionalnih interesa, a sad nam Zapad vraća što nam lepi etiketu genocidnog naroda - rekao je Savić.

Celu emisiju možete pogledati u videu: