Autor: Informer.rs

27.04.2024.

12:42

Foto: Miloš Rafailović

TV

Međunarodni faktor je gospodar života i smrti! Atmosfera unutar Bosne i Hercegovine je dovedena do usijanja! (VIDEO)

Bošnjak konstatuje da je atmosfera, u političkom smislu, dovedena do usijanja u Bosni i Hercegovini.

- Činjenica je da svedoci početka ratnih sukoba 1992. godine u Bosni i Hercegovini su jednoglasni u stavu da je deklaracija o nezavisnosti, koja nije uspešno sprovedena, mogla da znači samo rat. Srbi su se tad pod vođstvom Radovana Karadžića opredelili za autonomiju. Taj građanski rat je značio i povampirenje onih ružnih uspomena iz Drugog svetskog rata, ali i neminovnog stranog uticaja. Šmit je nastavio mešanje u izborne procese, unutar Bosne i Hercegovine i Republike Srpske. Atmosfera unutar same Bosne i Hercegovine je dovedena do usijanja, bar u ovom političkom delu. Mi trenutno u Srbiji, na pojedinim teritorijama, imamo dan sećanja na žrtve Srebrenice - kaže Bošnjak.

Informer

Milan Jolović

Milan Jolović, pukovnik u penziji, uključio se u program putem video-linka i poručio da narod u Bosni i Hercegovini ne želi rat, već mir i bezbednost.

- Nažalost, imamo jedan paradoks, kakav se možda nije desio u istoriji čovečanstva. Maltene najveći zločinci u istoriji čovečanstva proglašavaju jedan mali i slobodoljubivi narod genocidnim. Ovakva rezolucija će napraviti ogromne posledice. Ona ne vodi ka pomerenju. Ovaj nesretni narod je ovde okrenut jedan ka drugom i oni su željni suživota. Narod u BiH ne želi rat niti sukob, međutim, očigledno međunarodni faktor želi da drži te tenzije. Bezbednost je jedna od osnovnih ljudskih potreba i naravno da se narod brine. Narod je zabrinut zbog svega što je preživeo devedesetih godina. Međunarodni faktor je gospodar života i smrti. U ovom momentu neće izbiti sukob, samo se dižu tenzije. Malo se vrši i pritisak na Srbe - ističe Jolović.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: