27.04.2024.

22:35

Foto: Tanja Andric

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija! (VIDEO)

Činjenica je da se svet menja, a što se brže menja, pritisci na Srbiju su veći. Koliko izgleda realno da će doći do zbližavanja muslimana i pravoslavaca?

Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke komentarisao je da li je moguće da pravoslavci i muslimani žive u sadejstvu kao jedan narod.

Informer

Nebojša Obrknežev

- U Rusiji nije bilo razlike između muslimana i pravoslavaca. Svi su se svrstavali kao Rusi. S druge strane, ovo je zanimljiva tema. Hegemoni koji su čitav vek vladali polako gube osnovu. Nemoćne zemlje Afrike ispostavile su se kao vrlo jake. Poslednjih godina je čak 8 zemalja Afrike proteralo Francuze. Oslobađanje država od hegemona kolektivnog Zapada je sve češće. Ova dva sukoba koja su se otvorila su ubrzala sam proces. U Ukrajini je suština u pozadini, a to je ekonomsko pregrupisavanje i pregrupisavanje zemalja za koje nikada ne bismo pomislili da bi bili u nekom sadejstvu. Sve što je bilo nemoguće, sada postaje moguće. Šesta zemlja BRIKS-a je Argentina. Kada glumac dođe na scenu, onda počne da vodi zemlju u drugačijem pravcu. Tu bih povukao paralelu sa Zelenskim. Imamo i druge zemlje koje žele da pristupe BRIKS-u. Ova organizacija najčešće se spominje kao ekonomska organizacija. Možda ova organizacija preraste i u ekonomsko-vojnu organizaciju. Ono što je bitno napomenuti je da oni poseduju 48% ukupne količine nafte i gasa u svetu. Oni mnogo toga mogu da pomrse. U bliskoj budućnosti organizacija BRIKS će postati jača i dominantnija. BRIKS vidim kao ozbiljnu budućnost-rekao je Obrknežev.

Doktorka Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju rekla je da bismo mi trebali da koristimo Rusiju kao primer gde pravoslavci i muslimani mogu da žive u sadejstvu.

Informer

Jovana Stojković

-Ovo bi trebalo da bude putokaz za nas jer i mi imamo nacionalne manjine. Ja verujem da se većina muslimana oseća kao građani Srbije, pa treba pratiti primer Rusije. Apropo rata u Ukrajini oni moraju da izvedu neku pobedu. Bojim se da je ta teritorija Srbija. Postoji ta opoasnost da na nama pokazuju mišiće. Zemlje BRIKS-a nude suverenitet i poštovanje različitosti. Nikako nije dozvoljeno da se u Srbiji ostvari neka vrsta savezništva između muslimana i pravoslavaca. Potrebno je da se kod nas pravi ta zla krv. To je plan Zapada. Muslimani koji žive u Srbiji treba da vide kako je moguće živeti složno i bez konflikata u Rusiji. Potrebno je da naša zemlja učini sve da se to spreči. Primetili smo koliko stanovnika Zemlje pripada drugom polu, a mi smatramo da je Međunarodna zajednica Zapad. Svet je mnogo širi pojam i ne možemo samo prema njima da se vrednujemo. U celoj ovoj situaciji treba biti mudar. Treba da osuđujemo zločine sa svih strana, ali u političkom smislu treba da vidimo sa koje strane nam dolaze prijatelji. Te neke vetrove i glasove treba koristiti kako bi se izbegao taj grozni pečat koji planiraju da nam stave- rekla je Jovana Stojiković.

Gosti "Info večeri", osim o ovoj, govorili su i na druge teme. Jedna od njih je besmisleni bojkot izbora dela opozicije, a druga rat u Gazi. Njihovo gostovanje možete pogledati ispod: