12.05.2024.

13:07

Foto: Tanja Andric

TV

Poseta Si Đipinga ima veze sa tim što lažna država nije stigla na red u SE! Niko ni ne pamti kad je neki američki predsednik došao u posetu Beogradu! (VIDEO)

Analitičar Ivan Miletić govorio je o značaju posete Si Đipinga Beogradu i o veze te posete sa odlaganjem sednice u Savetu Evrope za prijem lažne države Kosovo.

Informer

Ivan Miletić

-Kina je jasno pokazala gde se nalazi Srbija na njihovoj mapi sveta. Vidimo da Kosovo nije stiglo na dnevni red. To ima veze sa posetom Si Đipinga. Kina je prva došla sa finansiranjem pruge između Beograda i Budimpešte, što je navelo EU da izgradi prugu od Beograda do Niša. Ekonomija je ono što spaja. Ako se vi previše fokusirate na razdvajanje, onda ne možete govoriti o budućnosti. Ako pogledamo mapu, Švajcarska je mala zemlja, pa je razvijena. U odnosu sa velikim silama moramo da pričamo ekonomski. Oni će uvek govoriti šta Srbija njima može da donese. Na mapi Evrope, Pariz, Beograd i Budimpešta su važni. Kad je poslednji put bio državni sekretar SAD-a u poseti Beogradu? O predsedniku neću ni da govorim. Mi ne pamtimo posetu američkog predsednika. Oni izbegavaju da razgovaraju sa jednom zemljom koja je dobar ekonomski motor. Bilo bi dobro da SAD počne da razmišlja o Srbiji kao o dugoročnom partneru- rekao je Ivan Miletić.

On je komentarisao i buduće američke izbore i generalno odnos Srbije i Amerike kakav trenutno postoji.

-Srbi po običaju imaju velika očekivanja. Stimo se 1992. godina kada je Klinton imao kampanju, Šešelj je zvao Srbe da svi glasaju za Klintona, a na kraju smo od tog Klintona dobili bombe. Ne znam koliko smo mi bitni Americi. Mi smo okruženi malim zemljama. Rumunija je u boljem položaju od većine evropskih zemalja. Imamo istoriju od Prvog svestskog rata koja je mnogo značajnija i mnogo bolja od istorije koja je trajala tih 80 dana. Oni su momentalno fokusirani na situaciju u Ukrajini. Oni više imaju problem sa svojim igračima u Prištini, a sad se ispostavlja da su to ljudi sa kojima oni ne mogu da naprave dogovor. Mi treba da budemo strpljvi i da ne budemo naivni. Treba da radimo na tome da pričamo o ekonomiji. Puno toga treba da promenimo i kod nas da bismo bili interesantni Americi- rekao je Miletić.

Celu emisiju možete pogledati u videu: