16.05.2024.

19:36

Foto: Zoran Sinko

TV

Da li je skandal u Slovačkoj bio teroristički akt? Napadač na premijera Fica pre deset godina osnovao udruženje protiv nasilja! (VIDEO)

Nebojša Kuzmanović, direktor Arhiva Vojvodina rekao je da se ovaj incident može posmatrati sa više različitih aspekata: psiholoških i socioloških.

Informer

Nebojša Kuzmanović

-Ovo je potpuni šok za slovačku javnost. Nikada se nije desilo političko ubistvo ili pokušaj ubistva. Očigledno je to uticalo na mnoge propuste.  Definitivno, problem ne postoji samo u Slovačkoj, već svuda u svetu; samo ne u Kini i Australiji, da se problemi rešavaju na ovaj način. Premijer Fico je na vlasti četvrti put. Kada su bili izbori pre nekoliko meseci, izlazne ankete su govorile da je pobedila progresivna stranka, koja je sada opozicija. Mediji nisu želeli da priznaju da je Fico pobedio i otpor prema njegovoj politici je počeo istog trenutka kada su izbori završeni. Po meni postoji medijska odgovornost. Ovo što mi govorimo, neki ljudi slušaju i poverovaće u to što čuju. Jedan čovek, koji ima 71 godinu izvadi pištolj. On je osnovao udruženje protiv nasilja pre desetak godina. Problemi su produkovani i od stane medija i od političkih partija. Globalistički prozapadni mediji pokušali su da pokažu da je taj čovek ljubitelj Rusije. Negde sam pročitao da je on u tim svojim programima koristio muziku Čajkovskog- rekao je Kuzmanović.

On je uporedio tri lidera zemalja koje u Evropi vode slobodnu politiku: predsednika Vučića, predsednika Orbana i premijera Fica.

-Pogledajte političke profile predsednika Vučića, premijera Fica i Viktora Orbana. Filozofi kažu: kakav život, takva filozofija. Robert Fico je govorio da je u politici više od 30 godina i da ne mora nikome da se dodvorava. On je govorio da ni jedan slovački vojnik neće ući u rat u Ukrajini. Robert Fico je samo pratio sluh svog naroda. On je zagovarao politiku koja je u skladu sa interesima slovačkog naroda- rekao je Kuzmanović.

Novinar Žarko Rakić rekao je da mediji u svemu ovome imaju vrlo značajnu ulogu.

Informer

Žarko Rakić

-U istoriji Srbije imamo najbolji primer kako se diriguje medijima i kako se pravi kampanja protiv pojedinaca. U Slovačkoj je situacija specifična jer im je opozicija jaka. Mediji se ponašaju onako kako misle da mogu i daju sebi za pravo da rade stvari koje su potpuno nedospustive. Napisali su da je Fico kriv za podele Slovačke i da je sam zaslužan za ovo što mi se dešava. Koji je to bezobrazluk da se ljudska tragedija koristi za političke ciljeve. Je l to ta sloboda medija kojom nam mašu pred očima? Zamislite da krenu mediji u Srbiji da se ismevaju situaciji kada nemački kancelar padne sa bicikla i slomi nos. To nije sloboda medija, to je zloupotreba. Sve je usmereno da se dezavujiše premijer Slovačke- rekao je Rakić.

On je rekao da smo došli u period varvarstva ako smo, nezadovoljni pojedincem, spremni da ga likvidiramo samo zato što je neistomišljenik.

-Slovačka je jedna od država koja nije priznala nezavisnost Kosova. Srbija i Srbi to nikada neće moći da zaborave i uvek će to ceniti na pravi način. Imamo slovačku manjinu u Vojvodini. Tu nema nikakvih problema. Mi u medijima smo spremni da se bavimo nečim samo kada je senzacionalno. Rečnik koji je predsednik Srbije upotrebio nije uobičajen. Njegova izjava je hrabra i verovatno se nije dopala moćnicima u Briselu. I druge države su imale političko nasilje prema pojedincima- rekao je Rakić.

Stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević istakao je da je u ovoj situaciji zatajio bezbednosni sistem Slovačke.

Informer

Dževad Galijašević

-Evropa u stvari nije stvorila efikasan bezbednosni sistem, a istovremeno je urušila nacionalne politike. Neke države, poput Mađarske to sebi nisu dozvolile. Videli smo odudaranja i odskakanja od te globalne politike. EU ima svoga direktora, a to je Nemačka, a ima i svoga vlasnika, a to je Amerika. Slovačka se lagano odvojila od Češke i praktično nije imala unutrašnje probleme. Sada mi vidimo izjave minstra policije koji kaže da su pred građanskim ratom. Evropa je dakle reagovala blago, bilo je sramotnih izjava koje su tretirale ovaj događaj kao incident. Ovo je bio teroristički akt! Ovaj događaj izazvao je strah i predstavljao je udar na ličnost koja je pokazivala osećaj za nacionalni interes- rekao je Galijašević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: