Autor: Informer.rs

17.05.2024.

12:47

Foto: Informer

TV

Zapad predstavlja kineske investicije kao opasnost od dužničkog ropstva! Saradnja sa Kinom je ključ u daljem razvoju Srbije!

Bošnjak je objasnio šta inicijativa "Pojas i put" zapravo predstavlja.

- "Pojas i put" predstavlja brze pruge, nove puteve, veliki broj pomorskih puteva kojima je Kina želela da obezbedi da roba može da dospe do svojih kupaca i reč je o nizu luka širom sveta. Kinezi su se opredelili da itekako budu prisutni ovde. Ono što je negativno i dolazi sa Zapada je da se sve ove investicije predstavljaju kao opasnost od dužničkog ropstva. Kina nastavlja da razvija svoje tržište i poštuje suverenitet i teritorijalni integritet drugih zemalja. Ono što ona predstavlja u ovom trenutku je jedan globalni lider. Sve zemlje sveta bi trebalo ravnopravno da se razvijaju, pod istim uslovima - istakao je Bošnjak.

Informer

Mihajlo Rabrenović

Rabrenović naglašava da Kina ne postavlja nikakve političke uslove Srbiji u zamenu za saradnju s njom.

- Mi smo ovde primenili strategiju "veži mali čamac za veliki brod". Mi se ne odričemo saradnje sa Evropskom unijom, ali ko je mogao da računa da će nam Kinezi ući u Železaru i pomoći nakon što su Amerikanci otišli. Saradnja i investicije koje dolaze nisu uslovljeni nekim političkim ucenama. Mislim da je jako važno da mi diverzifikujemo svoje partnere jer se tako smanjuju rizici da ne držimo sva jaja u istoj korpi. Mi moramo da sarađujemo sa svima i pokušamo da sačuvamo svoj "brod" od svih iskušenja. Mislim da je saradnja u oblasti EXPO nešto što bih posebno izdvojio i rekao bih da nam Kinezi pomažu, ne samo na političkom, već i na ekonomskom planu. Saradnja sa Kinom je ključ u daljem razvoju Srbije - poručuje Rabrenović.