Autor: Informer.rs

20.05.2024.

13:03

Foto: Masha Bandjur

TV

Zapad očekuje politički kolaps u Iranu! Teheran neće dozvoliti slom države! (VIDEO)

Bivši ministar odbrane Prvoslav Davinić naveo je lični primer za vreme mandata kada su se piloti prizemljivali zbog neadekvatnih uslova za letenje kako mu ne bi ugrožavali bezbednost, što sa iranskim predsednikom nije učinjeno.

- Iran je sa stanovišta Zapada kontraverzna država sa kojom imaju problema i ovo će smatrati kao nešto pozitivno za njih. Međutim ne shvataju da je Iran stabilna zemlja koja će prevazići ovaj problem. Čin pada helikoptera je neobičan, jer sam kao ministar odbrane često putovao helikopterom i često se dešavalo da smo se prizemljavali zbog nepovoljnih vremenskih uslova. Kada imate visoke državnike poput predsednik ide se sa tri helikoptera kako se ne bi znalo u kojoj letelici je predsednik. Ne znam da su Izraelci uspeli u teškoj magli da učine nešto da obore letelicu i ne znam ko je dao saglasnost da se leti u takvim uslovima. Ne mislim da se ovo neće odraziti na unutrašnju politiku Irana već da će biti blage političke tranzicije. Lično smatram da Iran može da prevaziđe potencijalnu krizu i nastavi da vodi dosadašnju politiku - rekao je Davinić.

Informer

 

Davinić je dodao kako Zelenskom mandat ističe uskoro i da će biti interesantno videti koji pravni novitet će Zapad smisliti za njegov ostanak na vlasti. 

- Sada se spekuliše šta se dogodilo, a na Zapadu postoji ubeđenje da će doći do političke turubulencije u Iranu. Ostaje da se prvo utvrdi ko stoji iza pokušaja atentata na Fica, pa problem sa statusom Zelenskog i smrt predsednika Irana i voleo bih da se te stvari razjasne kako bi se videlo da se ne radi o nekakvim zaverama. Što se Zelenskog tiče njemu mandat ističe sutra i on više zvanično neće obavljati dužnost predsednika, ali interesuje me nova inovacija pravnog karaktera koju će Zapad smisliti da ga održi na vlasti - rekao je Davinić.

Celu emisiju možete pogledati u videu: