20.05.2024.

17:30

Foto: Foto: Zoran Sinko

TV

Izrael manipuliše Amerikom? Evo ko je prvi osumnjičeni za ubistvo predsednika Irana! (VIDEO)

Istoričar Saša Adamović rekao je da za njega stvari nisu jednostavne jer je ipak u pitanju predsednik jedne velike i regionalne sile kao što je Iran.

Informer

Saša Adamović

-Kao istoričar znam da su takvi slučajevi poput ovog, da predsednik nastrada nesrećnim slučajem, zapravo nemogući. Pokušavao sam da se setim slučaja kada je pogibija šefa neke države bila nesrećni slučaj i nisam mogao da se setim. Zapravo, ako iskuljučimo tu osnovnu verziju da je on slučajno stradao, možemo da napravimo listu onih koji bi bili osumnjičeni za takvu stvar. Kada bih pravio listu, prvi na toj listi bez konkurencije bio bi Izrael. U ovom trenuku, jasno je da Izrael zapravo ima jedini interes da preduzme akciju eliminacije predsednika Irana. Razlozi za to bi bili brojni. Pošto su u pitanju međunarodni odnosi, odgovor za to zašto se ovakve stvri dešavaju, nalazi se u politici koju je vodio ovaj čovek, a to je proruska  politika. Ono što se dešava u Gazi, Izrael doživljava kao stanje egzistencijalne ugroženosti. Moguće je da je iza terorističkog napada u Moskvi upravo stajao Mosad. Jedan od razloga bi mogao da bude nezadovoljstvo Izraela ruskom politikom. Ja sam se bavio atentatom na Kenedija. Mnoge stvari su mi bile nejasne dok se nisam uverio da je Mosad jedini koji ima drskosti i bezobrazluka da napadnu predsednika Amerike i da će se iz toga izvući. Već šezdeset godina niko neće ni da spomene tu mogućnost. Svi se prave da tako nešto ne vide- rekao je Saša Adamović.

Politikolog Nikola Jović smatra da i u slučaju premijera Fica i predsednika Raisija moramo da se pitamo kome to ide u prilog.

Informer

Nikola Jović

-Ono što ostaje kao glavna teza jeste ko bi profitirao od toga. Objektivno posmatrajući, vidimo da su Iran i Izrael smrtni neprijatelji. U tom smislu, taj region je "previše mali za takva dva kauboja". Ono što ljudi četo uzimaju zdravo za ozbiljno je taj američko izraelski savez. Danas imamo sve glasnije poruke da se mora stati sa ovakvom politikom prema Izraelu. Amerika iz tog saveza nema ništa, a Izrael ima 99% benefita. Izrael nema nikavih problema da se odmetne. Oni ne traže ni savet ni dozvolu da nešto urade. Ako je u nekom periodu prošlosti region Bliskog istoka bio prioritetan za SAD, sada to nije. Nijhova dva glavna izazivača, Rusija i Kina, nisu na tom regionu. Na to Izrael ne može da pristane. Dugoročno gledano i oni bi smatrali da su izdani na neki način. Oni žele da što više vežu SAD za ovaj region. U suprotnom, Izrael bi bio sam u borbi sa svim svojim susedima. U situaciji kada Iran sklopi sporazum i otopli odnose, gde je onda Izrael u toj računici. Oni hvataju zadnji voz da povećaju eskalaciju na Bliskom istoku- rekao je Jović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: