Autor: Informer.rs

25.05.2024.

09:12

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Sramna rezolucija je udarac na Dejtonski sporazum! Srbi neće da budu deo unitarne Bosne! (VIDEO)

Predsednik SO za odbranu i unutrašnje poslove Milovan Drecun istakao je da smatra značajnim što je predsednik Vučić za govornicom ispred UN-a javno rekao kako je Nemačka vršila pritisak na druge zemlje.

- Interesantno je da se iz ovog glasanja vidi da se globalna situacija promenila i da Zapad više nema toliku moć da apsolutno donosi sve odluke.Pronađen je model za naše buduće delovanje sučeljavanja buduće izazove poput KiM i sva srpska pitanja. Srbija je postala subjekat koji ima značajan uticaj na svetskom planu. Predsednik Vučiće je za govornicom pred celim svetom rekao da je Nemačka vršila ucenu i pritisak na druge zemlje. Veliki uspeh kada umanjite broj i neke države ne budu na strani velikih sila i sad imamo diplomatsku snagu koju možemo da koristimo. Ne zaboravimo da smo je iskoristili da odgodimo glasanje tzv. Kosova da pristupi Savetu Evrope. Iznenadilo me je ponašanje Rumunije, Španije i Crne Gore. Ali ima smisla jer su zavisni od velikih sila Zapada poput Nemačke - rekao je Drecun.

Informer

 

Naš sagovornik je dodao kako Zapad želi da otkloni uticaj Republike Srpske u politici BiH kako bi je konačno pridružili NATO paktu i zaokružili priču na Balkanu.

- Zadat je snažan udarac dejtonskom obliku BiH i koraku ka unitarnoj Bosni od strane Sarajeva kako bi se Srbi obespravili dodatno. Poenta je da Srbi ne budu ravnopravni narod već robovi Bošnjaka, a ovo će imati teške posledice i ne postoji način da BiH nastavi da postoji ovako. Srbija pomaže Republici Srpskoj po svakom pitanju, a Srbija zajedno sa Hrvatskom predstavlja garant dejtonskog okvira BiH. Ovo što su Bošnjaci uradili je stvaranje situacije u kojoj RS neće postojati. Nemci su lično pogođeno što je RS odbila da prizna Šmita kao nekog vrhovnog predstavnika i što blokira da BiH uđe u NATO i zaokruži tu priču. Zapad bi želeo da preusmeri politiku RS u drugom pravcu, tražeći mogućnost da obojenim revolucijama smene Dodika. Ovo sve ukazuje da postoje planovi da se RS postepeno ugasi. Situacija u Crnoj Gori je složena, njoj je od presudnog značaja da održi dobre odnose sa Srbijom. Mogli su da se odupru rezoluciji da su bili dovoljno hrabri i samostali - rekao je Drecun.

Celu emisiju možete pogledati u videu: