Autor: Informer.rs

09.06.2024.

22:34

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

(VIDEO) Drugosrbijanci ponovo divljaju! Jugonostalgičari iz kruga dvojke žele slom srpske istorije i da Tito ostane na Dedinju!

Dramaturg i scenarista Božidar Zečević komentarisao je da su filmovi ključni za buđenje nacionalne svesti ne samo u Srbiji već i u ostatku sveta.

- Naša prošlost je nažalost zatamljena i ne nalazimo izlaz iz toga, posle 1918. ona ne postoji u obliku srpske istorije, jer nove države koje su posle nastale, radile su na njenom minimiziranju. Filmovi su neke vrste zaloga i garanta razvijanja naše nacionalne svesti, a to vidimo i na primeru Holivuda gde je prvi film bio "Rađanje nacije" koji je upravo imao taj cilj u SAD. Serija o Nemanjićima došla je kao odgovor o seriji koju su oni napravili o "hrvatskim kraljevima" koji nisu bili vladari u kapacitetu kao naši gde su bukvalno izmišljali svoju istoriju. A taj projekat dat je drugosrbijancima koji su jedva dočekali da jednu od naših najvećih dinastija prikažu što gore mogu, a narod je već u prvoj epizodi to prepoznao i odbio. U Americi sam sa organizacijom "Ras" u najvećoj gradskoj većnici u Vašingtonu napravili ogromnu manifestaciju posvećenu srpskim filmovima gde smo prikupili desetine hiljada dolara za Srbe na KiM - rekao je Zečević.

Informer

 

Stručnjak za geopolitiku Višeslav Simić izjavio je da su prozapadne individue komentarisale svesrpski sabor nazivajući ga "nacionalnim kičem".

- Neki su ovaj sabor nazivali nacionalnim kičom, a to su naravno prozapadno orijentisane individue, a ne razumeju da Amerika ima 4. jul, ali oni to neće nazvati kičom. Pored svega cela manifestacija bila je lako lepo organizovana pri čemu se nacionalni kič dešava u Hrvatskoj i Belgiji na primer. Serija o Nemanjićima došla je kao odgovor o seriji koju su oni napravili o "hrvatskim kraljevima" koji nisu bili vladari u kapacitetu kao naši gde su bukvalno izmišljali svoju istoriju. A taj projekat dat je drugosrbijancima koji su jedva dočekali da jednu od naših najvećih dinastija prikažu što gore mogu, a narod je već u prvoj epizodi to prepoznao i odbio. U Americi sam sa organizacijom "Ras" u najvećoj gradskoj većnici u Vašingtonu napravili ogromnu manifestaciju posvećenu srpskim filmovima gde smo prikupili desetine hiljada dolara za Srbe na KiM. Čuli smo gradonaćelnika Beograda da je nekoliko puta eksplicitno govorio o Titu i situaciji sa Kućom cveća - rekao je Simić.