Autor: Informer.rs

11.06.2024.

17:57

Foto: Foto: Zoran Sinko

TV

Zakuvava se u loncu! Evropa se nalazi na ivici tačke ključanja, nazire se kraj? (VIDEO)

Ekonomista Nemanja Antić ističe da ekonomija u Evropi slabi, ali da će doći do preispitivanja raspodele budžeta.

- Rusija je pretekla mnoge zemlje u Evropi, a Kina i Amerika imaju mnogo bolju ekonomiju nego EU. Neke zemlje će praviti preispitivanje raspodele budžeta za ulaganje u Ukrajinu, ali i raspodelu novca u siromašnije zemlje u Evropi. Nemačka je primila mnogo migranta, ali i Francuska. Poslednja kap je bila poskupljenje enegenata u Evropi i Evropa svojom privredom ne može da prati ekonomiju SAD - rekao je Antić.

Politički filozof Dragoljub Kojčić navodi da je Evropa sad kao lonac koji se topi i kuva zbog rezultata izbora u Evropskom parlamentu.

- Rezultati izbora u Evropskom parlamentu daju potpuno drugu sliku u Evropi. Dolazimo do jedne situacije gde nemamo više klasičnu levicu i desnicu. Ljudi u Evropi više ne znaju da li pripadaju levici ili desnici. Dolazi do mnogo promena u stavovima kod političarima, a Evropa je sad kao lonac koji se topi i kuva - istakao je Kojčić.

Informer

Politikolog Nikola Jović kaže da izbori u Evropskom parlamentu ne mogu toliko da utiču na nacionalne izbore u državama Evrope.

- Makron može da bude spokojan jer evropski izbori ne mogu da utiču mnogo na nacionalne izbore. Francuska i Nemačka puštaju pasivno svoje rivale da se "istroše" pre nacionalnih izbora. AFD i Le Pen neće da se transportuje na nacionalne izbore, jer su izbori u Evropskom parlamentu mali i nisu toliko krucijalni. Ekonomija je nestabilna i može da se desi pad berze - kazao je Jović.