Autor: Informer.rs

17.06.2024.

22:30

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Ućutaše teški mitraljezi, Čiča Dražo izdaše Englezi! Kolektivni Zapad imao za cilj uništenje moćne Rusije i jake Srbije! (VIDEO)

Pravoslavni publicista Ranko Gojković objašnjava da su saveznici učestvovali u zaveri protiv ruskog cara Nikolaja.

- Velika zavera se desila protiv Nikolaja Romanova i kraljevske porodice. Ubijen je takođe i Raspućin, koga je ubio engleski špijun. Car je znao da njegovi saveznici ubijaju prijatelja carske porodice. Veliki novac je ubačen u zbacivanje cara Nikolaja. Masonska februarska revolucija je možda i prva obojena revolucija, a ona je prethodila Oktobarskoj revoluciji. Deo pravoslavne crkve je takođe želeo da se zbaci car. Francuzi su bili lojalni saveznici, a Englezi su bili do grla umešani u ubistvo cara Nikolaja - kazao je Gojković.

Prema rečima Gojkovića zapadni faktor se borio protiv pravoslavnog monarhizma, pre svega protiv Draže Mihailovića i kralja Aleksandra.

- Zapadni faktor se borio protiv pravoslavnog monarhizma na sve načine. Svesni su bili da je poslednja pravoslavna armija upravo od Čiča Draže. Ratovali su protiv partizana, ustaša, nacista i svog zla, a zauzvrat smo bombardovani od saveznika. Kralju Aleksandru je dojadila priča o hrvatskoj nezavisnosti i kada je počeo da se okreće više srbovanju, a ne jugoslovenima, onda je bio i ubijen. Englezima nije odgovarala jaka Srbija, a kasnije ni Brozu - objasnio je Gojković. 

Istoričar dr Bojan Dimitrijević, tvrdi da je Nikola Kalabić učestvovao u hapšenju Draže Mihailovića.

- Nisam uspeo da rehabilitujem generala Nedića, ali sam zbog tog događaja isključen iz Demokratske stranke čiji sam i jedan od osnivača. Napravio sam veliku studiju o tome da je Nikola Kalabić učestvovao u hapšenju Draže Mihailovića i bio je saradnik službe. Kalabić je to odradio i verovao je da će preći svoje ljude koji su ga uhapsili, ali su ga na kraju likvidirali. Neko je odneo kutiju o dokumentima koji su sadržali likvidaciju Draže Mihailovića i obrisali su prošlost 1946. godine - rekao je Dimitrijević.

Informer

Bojan Dimitrijević i Ranko Gojković

Naš sagovornik dodaje i da je Britaniji odgovaralo da Jugoslavija uđe u Drugi svetski rat, ali i da je Draža Mihailović verovao saveznicima, koji su ga na kraju prevarili.

- Postoje skrivene akteri raznih revolucija. Britanska služba je imala veliki uticaj u Srbiji. Britancima je odgovaralo da Srbija uđe u Drugi svetski rat. Puč i martovski protesti su doveli do toga da se rat i premesti u Jugoslaviju. Britanija je izgubila pojam svetske sile, a Mihailović je verovao Britancima da će sačuvati i Jugoslaviju i Grčku. Verovao je i Amerikancima da neće dozvoliti da komunisti pobede, a i želeo je da ostane uz svoj narod. Savezničko bombardovanje se desilo, a naši vojnici su spašavali saveznike po Srbiji. Saveznici su bombardovali rezevne ciljeve Nemaca u Srbiji, a objašnjavali su to da je strategija - zaključio je Dimitrijević.