Autor: Informer.rs

18.06.2024.

19:43

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Putin aktivira stare saveznike! Ako NATO napadne Rusiju, Vijetnam i Severna Koreja ulaze u rat?! (VIDEO)

Prof. dr Sergej Boljević kaže da Vladimir Putin stvara i obnavlja saveze sa Severnom Korejom i Vijetnamom, ali i to da Zapad ne želi mir.

- Rusija i Severna Koreja su uvek bili prijatelji i to će uvek biti u budućnosti. Protekli period je bio težak, Putin je prvo morao da digne Rusiju, a onda da razmišlja o spoljnoj politici. Rusija želi da izvozi svoje proizvode u razne zemlje Azije, pre svega Vijetnam i Severnu Koreju. Putin želi da učvrsti saradnju sa Vijetnamom. Putin uvek ide sa nekim ciljem u neku zemlju i on ima viziju saveza sa Severnom Korejom. Zapad igra opasnih igara sa Rusijom i ne želi mir - objasnio je Boljević.

Sava Stambolić iz Centra za društvenu stabilnost, ističe da je evidentan napredak ruskih snaga na frontu.

- Mirovna konferencija je pozitivna i došli su svi prijatelji koji podržavaju Ukrajinu. Činjenica je nije na najbolji način sprovedena ruska ofanziva u Harkovu, ali je Putin hteo da preseče snabdevanje Ukrajine. Harkov i ostali gradski centri nisu osvojeni. Ruska vojska ima određene rezultate i ciljeve i napreduju na svim frontovima, ne toliko ekstremno. Postepeni napredak je evidentan i idalje je Ukrajina u lošijoj poziciji - kazao je Stambolić. 

Naš sagovornik dodaje i da iako Ukrajini pomaže kolektivni Zapad, Rusija može da odgovori na sve izazove i jasno je ko će na kraju da pobedi.

- Svakako će se poseta Putina koristiti u propagande svrhe. Zapad i ostali će se plašiti sastanka i saradnje Putina i Kima, a Amerika će sigurno napraviti strah i propagandu. Kim želi da iskoristi vreme dok se Tramp ne vrati na vlast, da sarađuje sa Putinom. Analiza govori da je ruska vojska evoluirala i da je porasla. Rusija je usvojila doktrinu superiornih oružja koja su ispred zapadne tehnologije. Uz svu pomoć koju Zapad pruža, Rusija može da odgovori na sve izazove i jasno je ko će na kraju da pobedi - istakao je Stambolić.

Informer

Darko Obradović iz Centra za stratešku analizu, smatra da je ruska ofanziva propala, kao i da Ukrajina i Rusija kubure sa municijom.

- Smatram da je ruska ofanziva propala u Harkovu. Bitno je da znamo da su ruske linije snabdevanja pomerene unutar teritorije Rusije za 200 km. Relaksiraće se pritisak, ako saveznici dopreme "Taurus" rakete u Ukrajini. Pitanje je kakve će nove jedinice ući u Ukrajinu, jer je trenutno pozicioni rat. Jedni i drugi kubure sa municijom. Rusija je u maju izgubila 50.000 vojnika i 20 aviona. Bajden je rekao da će isporučiti "Patriot" sisteme Zelenskom - tvrdio je Obradović.

Mihajlo Rabrenović stručnjak za stratigijski menadžment, dotakao se i situacije u Velikoj Britaniji.

Veliku Britaniju očekuje mnogo izazova. Kraljica Elizabeta je kao neka vrsta kišobrana štitila Britaniju dok je bila živa, a kada je preminula, počelo je urušavanje Velike Britanije. Kralj Čarls se dugo pripremao za mesto kralja, ali nije se snašao u toj ulozi - objasnio je Rabrenović.