23.06.2024.

13:01

Foto: Masha Bandjur

TV

Četiri istočne sile ujedinjene protiv Amerike! Zapad javno besni, a krišom drhti zbog ugovora koje sklapa Putin! (VIDEO)

Analitičar Luka Stajić istakao je da je svetska geopolitčka situacija vrlo uzburkana.

-Zapad svojim nekorektnim potezima čitavo tlo stvara još trusnijim i političku situaciju ne vodi ka stabilizaciji. Rat u Ukrajini traje već treću godinu. Rusija je zaista pokazala zube i dala neki odgovor na celu tu situaciju. Zajednički neprijatelj Kine, Severne Koreje, Rusije i Vijetnama i jesu SAD- rekao je Stajić.

Informer

Luka Stajić

On je rekao da velike sile nisu od početka očekivale da će sukob u Ukrajini biti toliko dug, težak i iscrpan.

-Mi vidimo da se NATO sve aktivnije upliće u ovaj sukob. Nesumnjivo je da je prednost na strani Rusije. Oni ipak nisu previše ambiciozno ušli u ovaj sukob i koristili su svega tridesetak posto svojih snaga. Mi moramo biti svesni da smo i ranije imali izjave Erdogana koji je govorio da ne treba provocirati Vladimira Putina. Ipak, Zapad ne vole države koje vode samostalnu politiku, već žele američke sluge na evropskom kontinentu. Mislim da Putinove pretnje nisu uzaludne. Imamo jednu sigurnu humanitarnu katastrofu, a to je u pojasu Gaze. Putin apeluje da se Zapad smiri i da se sedne za pregovarački sto. Ipak, sa druge strane vidimo sve suprotno tome. Oni žele da razgovaraju sa Rusijom, ali da nije centralna tema Ukrajina. Oni Rusiju stavljaju sa strane kada su u pitanju važne geopolitičke stvari- rekao je Stajić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: