Autor: Informer.rs

24.06.2024.

21:08

Foto: Foto: Miloš Rafailović

TV

Na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svemu! Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta! (VIDEO)

Vasiljević kaže da na čelu države imamo čoveka koji se domaćinski ophodi prema svim pitanjima.

- Postajemo jedan razvojni i društveni epicentar ovog dela sveta. Jako mi je bitno što je sport prisutan u svim projektima jer on razvija kvalitetnije pojedince koji će sutra biti produktivniji ljudi. Do 2025. će biti preko pet miliona električnih punjača u Evropi. Litijum, kao resurs koji mi imamo, je neminovnost. Mi treba da stvorimo proizvodnju gotovog proizvoda. Električni automobili su ekološki prihvatljiviji, a same komponente su jednostavnije nego one kod običnih automobila. Elektromobilnost je jedan proces koji donosi brži protok roba, jednostavniji i jeftiniji. Sa 25 evra možete da odete do Banjaluke i nazad, električnim automobilom. Sve ovo što vidimo od sadašnjih automobila će vrlo brzo postati reciklažni materijal - poručuje Vasiljević.

Informer

Slobodan Dimitrijević

Dimitrijević ukazuje na činjenicu da Srbi definitivno nisu ljubimci ostatka Evrope.

- Potpuno smo svesni toga da je njihova dobronamernost često bila na našu štetu. Svakih 20-30 godina nas podsete na to, izazivanjem sukoba na našim prostorima. Verujem da ih ovaj uspeh naše privrede ne raduje, ali navikli smo na to. Verovatno ih raduje iseljavanje našeg stanovništva s ovih prostora. Nisam protiv, niti za, eksploatacije litijuma. Smatram da je to preozbiljno pitanje koje će možda zahtevati čak i referendum. Stranka na vlasti su ovaj projekat na neki način iznele kao spasonosan za Srbiju. Mislim da to nije tako. Poštujem potrebu predsednika da svoja razmišljanja podeli s narodom i da projekte iznese da budu transparentni, ali kada je ovaj projekat u pitanju sasvim sigurno sam za to da se ozbiljno preispita u svakom segmentu. Krajnje je vreme da se posveti nešto više pažnje narodu iz Bora koji je uvek bio, ekološki, loše mesto za život - kaže Dimitrijević.

Informer

Andrijana Arnautović

Arnautović je rekla da je sporazum o slobodnoj trgovini sa Rusijom i Kinom izuzetno važna stvar.

- Mi, srpski radikali, smatramo da je eksploatacija litijuma neophodna. Naša zemlja je treća u Evropi po rezervama. Naš stav je da se litijum ne sme izvoziti već se mora prerađivati. To može dovesti do povećanja životnog standarda naših građana. Mi smo protiv Rio tinta i to je vrlo važno da kažem, ali postoje mnoge firme u svetu koje mogu da ispoštuju najviše ekološke standarde. Mi smatramo da minimalna rudna renta mora biti 10%, za neke rude 20%. Dovođenje svetski univerziteta je nešto što je privuklo moju pažnju. Mi treba više da ulažemo u naše univerzitete - navela je Arnautović.

Informer

Vlastimir Vidić

Novinar Vlastimir Vidić se uključio u program iz Nemačke putem video-linka i izneo svoje mišljenje o projektu potencijalne eksploatacije litijuma u Srbiji.

- Nemačka automobilska industrija je najzainteresovanija da se taj projekat ostvari u Srbiji. U nekim državama se građanima uopšte ni ne referiše, što je pogrešno. Vlast u Srbiji nastoji da građanima približi tu temu. Pogledajmo koliko mi sami čuvamo životnu sredinu, koliko je tu otpada koji bacamo, a onda se pozivamo na to da je ovo ekstremno ugrožavanje - ističe Vidić.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: