Autor: Informer.rs

30.06.2024.

13:06

Foto: Tanja Andric

TV

Uprkos lažima opozicije, stručnjak dao neoborive dokaze o litijumu! Projekat "Jadar" neće ugroziti srpske reke i zemljišta! (VIDEO)

Hidrogeolog Dušan Mijović ističe da je iskopavanje litijuma je potpuno bezbedno i da su odrađene mnoge analize.

- Iskopavanje litijuma je potpuno bezbedno. Urađeno je više od 20.000 analiza koje su pokazale da eksploatacija litijuma utiče na životnu sredinu u granicama normale po zakonu Republike Srbije. Ne postoje nikakva sumporna isparenja, a ukoliko se ona uopšte jave, iz samo postrojenja ne može da nijedan gas završi u atmosferu. Projekat "Jadar" nije površinski već dubinski. Imamo velike koristi od litijuma i to je potencijal koji nam priroda sama pruža - rekao je Mijović.

Informer

Naš sagovornik dodaje i da reke i vode neće biti ni na koji način zagađene.

- Vodosnabdevanje je jedna veoma važna i neophodna. Vodosnabdevanje stanovništva ima potpuni prioritet, a voda za industriju je sekundarna. Finansiranje "Jadra" je zamišljeno snabdevanjem iz sopstvenih izvora koji se nalaze duboko u zemlji, ali i da sadrže minerale koji nisu za piće. Kišnica je takođe jedan od izvora vode, a preostalih 20% će se povremeno koristiti iz aluvija reke Drine i one ne mogu da se koriste za piće. Prečišćavanje otpadnih voda bi se vršilo stalno - objasnio je Mijović.