Autor: Informer.rs

01.07.2024.

08:57

Foto: Tanja Andric

TV

Vehabija Salahudin bio povezan sa Hamasom? Evo kako ekstremisti regrutuju nove teroriste! (VIDEO)

Prof dr Miroslav Bjegović ističe da ne sme da postoji milost protiv terorizma, a da je teroristički napad u Beogradu bio radikalan i verski inspirisan.

- Navikli smo na terorističke napade po svetu i izvršioci su poznati manje-više i poznati su njihovi motivi. Napad u subotu je bio klasičan teroristički napad, radikalno versko inspirisan. Izraelska ambasada bila je strogo određena i ciljana zbog poruke koja se šalje izraelskom svetu, da mogu biti ugroženi bilo gde u svetu. Reakcija naših pripadnika Žandarmerije je bila odlična i pokazali su kako se treba boriti. Svako ko se usudi da počini teroristički napad, završiće svoj život, jer nema milosti protiv terorizma - rekao je Bjegović.

Informer

On dodaje i da su psihički labilne osobe pogodne za vehabije i kaže da radikalna i fanatična ideologija nema veze sa islamom.

- Lice koje je izvršilo napad je indoktrinirano od strane vehabijskog pokreta. Mnoge grupacije vehabije se nalaze najviše u okolini Novog Pazara i u Bosni i Hercegovini, najviše oko Tuzle. Te vehabije su usko povezane sa Hamasom i ne čudi da je izraelska ambasada bila cilj. Radi se o osobi koja je bila psihički labilna i to odgovara tim grupacijama. Verski fanatizam utiče na stavove jedne osobe, a na Miloša je uticao i Igor Despotović koji je takođe prešao u drugu veru. To je totalni radikalizam i fanatizam, jer je cilj oduzimanje ljudskih života. Nijedan narod i nijedna vera ne podržava radikalnu ideologiju i nema veze sa islamom - kazao je Bjegović.